2024. április 27., szombat
BÁCSKOSSUTHFALVA

Kisüstiverseny és kocsonyafesztivál

A bácskossuthfalvi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete az Ady Endre Művelődési Központtal karöltve január 26-án, szombaton tartja a 2018. évi Kisüstiverseny és kocsonyafesztivál díjkiosztóját az Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban.

A rendezvény 13 órakor kezdődik élő zenével, terménybemutatóval, pálinka- és kocsonyakóstolóval, az eredményhirdetésre pedig 16 órai kezdettel kerül sor. A múlt hétvégén megtörtént a beérkezett félliternyi pálinkák zsűrizése, ennek kapcsán a fő szervező egyesület elnökét, Fábrik Attilát kérdeztük.

– Az idén 16 tagú zsűri értékelte a benevezett pálinkákat, a bírák Zomborból, Topolyáról, Monostorszegről, Palicsról, Hajdújárásról, Bácsfeketehegyről és Zentáról érkeztek az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központba. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen 501 mintát kellett értékelnie, így reggeltől a délutáni órákig zajlott a munka – tudtuk meg a rendezvény egyik fő szervezőjétől, aki elárulta azt is, hogy az idén rendkívül jó minőségű pálinkák szálltak versenybe. Ezt bizonyítja a csaknem 100 aranyérem, amit a zsűri odaítélt. Szombaton lesz az eredményhirdetés.

A II. Kocsonyafesztivált Hagyományos bácskossuthfalvi kocsonya, Hagyományos sertéshúsból készült kocsonya, Kocsonyakülönlegesség (halkocsonya, báránykocsonya, borjúkocsonya, pulykakocsonya, szárnyasbelsőség-kocsonya) Étel-ital harmónia címekkel hirdették meg. Gogolyák Gabriella, az Ady Endre Művelődési Központ elnök asszonya elmondta, hogy közvetlenül a rendezvény előtt derül majd ki, hogy hányan neveznek be kocsonyáikkal.

– Reményeink szerint a faluból és a környező településekről érkező kocsonyák mellett Csantavérről és Egerből is érkeznek nevezések. A rendezvényen látogatóink 100 dinárért kóstolhatják meg az egységtálakból a hagyományosnak mondott állati eredetű sós, és gyümölcsből készült édes kocsonyákat. A fesztiválra több kiállító is jelentkezett, ezért kistermelőink édes-sós élelmiszeráruit, falunk kisüzemi vágóhídjának termékeit is megvásárolhatják – tudtuk meg Gogolyák Gabriellától, aki hozzátette még, hogy az érdeklődők a helyi közösségben tudják átvenni munkanapokon a rendezvény egységtálkáit, az étkeket pedig 25-én 17-és 19 óra között, illetve 26-án, a rendezvény kezdetéig lehet leadni zsűrizésre az ECHO-ban. Bővebb információ Gogolyák Gabriellánál a 024/741-127-es vezetékes-, vagy 063-173-83-61-es mobilszámokon kapható.