2024. április 26., péntek

Ösztöndíjas felsőhegyiek

Fajka Zsóka és testvére, Viktor a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj támogatottja

Többek között egy felsőhegyi testvérpár, a hetedikes Fajka Zsóka és a középiskolás Viktor is kiérdemelte a közelmúltban az Emberi Erőforrások Minisztériuma által elindított Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj támogatását, amelynek elsődleges célkitűzése a Magyarországon és a magyarlakta külhoni területeken a tehetséges fiatalok és családok megsegítése.

Zsóka és Viktor érdeklődési köre széles (Rúzsa Mária felvétele)

Zsóka és Viktor érdeklődési köre széles (Rúzsa Mária felvétele)

A felsőhegyi testvérek közül a fiatalabbik, Zsóka a néptánc, az iskolai versenyek, a sakk és a gitározás terén jeleskedik, bátyját, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium harmadikos diákját pedig az informatika, a fotózás és a filmezés érdekli.

Az ösztöndíj-lehetőségről Viktor értesült először az osztályfőnökétől. Elmondása szerint az első fordulót lekéste, így csak a másodikban küldte el jelentkezését, majd húgát is tájékoztatta a lehetőségről, mivel a program nemcsak a középiskolásoknak szól, hanem fiatalabbaknak és idősebbeknek is, 12-től 35 éves korig. Így Viktor, mivel szeret animációkat készíteni és fotózni, egy ehhez szükséges felszerelésre pályázott, Zsóka pedig egy kézi készítésű, klasszikus spanyol gitárra. A lány negyedik éve tanul gitározni, s egy szegedi versenyen való részvételt követően javasolták neki, hogy szerezzen be egy ilyent, mert ennek szebb a hangzása.

– A gitárversenyeken a tizenhárom évesek már sokkal többet tudnak, mint én, ezért itt, Szerbiában nem is versenyeztem, hanem Szegeden próbáltam szerencsét, már kétszer is. Először harmadik, tavaly pedig második lettem. Az első hangszeremet egyébként elsőáldozásomra kaptam.

Zsóka elmesélte, hogy a világhálón böngészve több érdekes vetélkedőre is rábukkant, a Hagyományok Háza által meghirdetett hon- és népismereti versenyt pedig tánctanára, Baji Endre ajánlotta.

– Ezen a levelezőversenyen már korábban is részt vettem, s ennek a döntője Budapesten volt. Most másik kategóriában szerepelek, teljes prezentációt készítek a népi építészet témakörében, és a több fordulós játék jutalma egy honismereti tábor lesz Magyarországon.

Zsóka ezenkívül több községi versenyen is sikeresen szerepelt, legutóbb a Fekete Mihály matematikaversenyen ért el második helyezést, így az idén részt vesz a nemzetközi matematikai megmérettetésen is.

Viktor még nem szerepelt fotós versenyeken, a Bolyai Filmműhelyben viszont több film készítésében is részt vett, egyebek mellett olyanban is, amelyet díjaztak. Fotózással egy éve foglalkozik, fényképezőgépet tavalyelőtt vett karácsonyra. A fiú több informatikai versenyen is szerepelt már, például a tavaly Pécsett megtartott ProgRace-en is, ahol a helyszínen elsajátított programnyelven kellett teljesítenie a feladatot.

– A programnyelvet a helyszínen tanultuk meg, s ezt alkalmazva, mesterséges intelligenciával vezettünk el egy vonatot az egyik helyről a másikra, miközben még a meghatározott állomásokon felvették az utasokat is. Emellett tavalyelőtt a TUDOK-on is részt vettem, onnan a nemzetközi fordulóba is eljutottam, és különdíjasként egy kutatótáborban vettem részt, ahol többek között láthattam egy előadást a Microsoft szoftvergyártó világcég munkájáról.

Viktor a tanulás mellett dolgozik is. Egy zentai programozóiskolában tanít, s két csoportot is vezet.

A testvérpár a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj mellett a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványának Nyilas Misi Ösztöndíjprogramjában is sikerrel pályázott. Viktor ennek keretében mikroelektronikai eszközökre, Zsóka pedig a néptánchoz való kiegészítőkre, kellékekre, illetve útiköltségre kért támogatást. A pályázatokat egymást segítve, közösen írták meg, s egy-egy ötperces videofilmet is mellékeltek érdeklődési körükről. Ezt az ösztöndíjat mindössze negyvenen érdemelték ki.

A továbbtanulás lehetőségét boncolgatva Zsóka elmondta, hogy az általános iskola után ő is „a bolyaiba” készül, ezt követően pedig az ügyvédi pályán gondolkodik, s nem szeretne külföldre költözni. Viktor Szegeden mérnökinformatika szakon tanulna, és a fotózást is folytatná.