2024. április 25., csütörtök

Ugródeszka a számítógép világába

Megkezdődött a Nagyszülők Online elnevezésű képzés a VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban pénteken megkezdődött a Nagyszülők Online elnevezésű képzés, amelyre olyan idős személyek jelentkezhettek, akik a számítógép kezelését szeretnék jobban megismerni. A számítógépek világába László Aranka, a Politechnikai Iskola informatikatanára kalauzolja el a résztvevőket.

László Aranka, a képzés oktatója (Fotó: Patyi Szilárd)

László Aranka, a képzés oktatója (Fotó: Patyi Szilárd)

– Heti egyszer találkozunk, péntek délelőttönként. Kétszer hatvan perces órával. A két óra között egy kis szünetet tartunk. Az az elképzelésünk, hogy megtanítsuk a nagyszülőket a számítógép használatára, és a számítógépen keresztül történő kommunikációra. Az első találkozó tananyaga, hogy a résztvevők elsajátítsák a számítógép kezelésének alapismereteit. A következő alkalommal már az internettel ismerkedhetnek meg. A fő cél az lenne, hogy a résztvevők megtanulják, hogyan tarthatják a kapcsolatot távol élő családtagjaikkal és ismerőseikkel a világhálón keresztül. Értem ez alatt az elektronikus levelezést és a különböző közösségi oldalak használatát, emellett az érdeklődők azt is megtanulhatják, hogyan tájékozódjanak a világhálón. Ez a tanfolyam egy ugródeszka a számítógép világa felé. A tanfolyam elvégzése után tudásukat otthon könnyebben bővíthetik tovább – tudtuk meg László Arankától.

A képzés oktatója azt is elmondta, hogy nagy az érdeklődés a tanfolyam iránt. Októberben már tartottak egy számítógépes tanfolyamot, akkor és most is többen jelentkeztek, mint amekkora az épület számítógéptermének befogadóképessége. László Aranka szerint a nagy sikerre való tekintettel márciusban is indul majd egy képzés.

Szebenyi Elvira, a képzés egyik résztvevője azért jelentkezett, hogy külföldön élő családtagjaival könnyebben tudja tartani a kapcsolatot.

Nagyszülők a számítógépek előtt (Fotó: Patyi Szilárd)

Nagyszülők a számítógépek előtt (Fotó: Patyi Szilárd)

– Több, mint két évvel ezelőtt tudtam kezelni az internetet. Megtanították a családtagjaim, de ők elmentek külföldre. Emellett kaptam egy szívinfarktust is, így nagymértékben elfelejtettem, amit megtanultam. Azért jöttem erre a képzésre, hogy újra megtanuljam, amit elfelejtettem, hogy végre halhassam és láthassam a családtagjaimat – mesélte Szebenyi Elvira.

Krizsák Irén a világháló használatát szeretné elsajátítani.

– Azért jöttem el erre a képzésre, mert otthon bevezettük az internetet, és semmit nem tudok a számítógépekkel kapcsolatban, de szeretném én is használni, kommunikálni az ismerősökkel, és információt szerezni a világhálóról. A képzésről a barátnőm szerzett tudomást, majd megkérdezte tőlem is, hogy lenne-e kedvem részt venni a tanfolyamon. Én igent mondtam, és együtt jelentkeztünk. Nagyon örülök, hogy van egy ilyen lehetőség az idősek számára – mondta Krizsák Irén.