2024. április 27., szombat

Erőfitogtatás vagy gesztus?

Belgrádban megközelítőleg százezer ember fogadta Putyint a Szent Száva-templom előtt

Csütörtök délután az ország minden területéről érkeztek buszokkal emberek, hogy este a Szent Száva-templom előtt üdvözöljék Vlagyimir Putyint, Oroszország elnökét. A rendőrség becslései szerint megközelítőleg 100 ezer ember gyűlt össze a templom környékén, illetve a környező utcákban. Aleksandar Vučić szerb államfő tegnapi sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy ő hozatta volna a népet a fővárosba, a polgárok maguk szerették volna látni az orosz elnököt.

A rendőrségi adatok szerint mintegy 1200 busz hozta a jónépet Belgrádba (Fotó: Miklós Hajnalka)

A rendőrségi adatok szerint mintegy 1200 busz hozta a jónépet Belgrádba (Fotó: Miklós Hajnalka)

– Azt gondolják, hogy én el tudtam volna hozni ennyi embert Belgrádba magam miatt. Nem. Ezek az emberek mind Putyint szerették volna látni – mondta, úgy vélve, hogy a tömeggel álmatlan éjszakát okozott politikai ellenfeleinek.

A spontán gyülekezésnek ugyanakkor ellentmondanak a fokozott biztonsági intézkedések, amelyek teljesen lebénították azokat az utcákat, amelyekben Putyin megfordult. Az így is nehézkes közlekedést még tovább nehezítették a Kralj Aleksandar sugárút jobb és bal oldalán, illetve a villamossíneken parkoló többtucatnyi autóbusz. Rendőrségi adatok szerint mintegy 1200 autóbuszt kellett elhelyezniük. Így nemcsak ebben a forgalmas utcában álltak kilométer hosszan, hanem a Knez Miloš utcában is. Több esetben ezeket a buszokat Aleksandar Vučić plakátjával jelölték meg, vagy éppen a nevét függesztették ki, természetesen annak a városnak a megnevezésével, ahonnan a polgárok érkeztek.

A New York Times tudósítóinak információi szerint a Belgrádba érkező polgárok egy részének valamifajta támogatást, például öt liter tejet ajánlottak, ha eljön erre az utcai gyülekezésre, illetve voltak olyanok, akiket a munkaadójuk felmondás ellenében kényszerített az útra. Egyes ellenzéki információk szerint, mindenki, aki Belgrádba érkezett, szendvicset is kapott útravalóul.

Sem Fabrizi, az EU szerbiai delegációjának vezetője tegnap nem kívánta kommentálni a Szent Száva-templom előtti gyülekezést. Szavai szerint, nem az ő dolguk véleményezni egy harmadik állam elnökének látogatását.

Dragan Janjić, a Beta hírügynökség szerkesztője az N1 televízión tett vendégeskedésekor kiemelte, a polgárok felvonulása Belgrádban inkább a hazai közönségnek szólt, mint Putyinnak, hiszen köztudott, hogy az orosz elnök nem kedveli a tömegrendezvényeket. Kiemelte, ez a hatalom megnyilatkozása, amellyel az országvezetés a támogatottságot szeretné szemléltetni.

A tömeges fogadtatásról a moszkvai média is említést tett. Mint kiemelték, Putyint nemzeti hősként fogadták, aki megmenti Szerbiát Koszovó szégyenteljes kapitulációjától. Kiemelték, a tömegben több Putyin arcképével ellátott transzparenst tartottak, illetve volt amelyiken csak annyit írt: Vlagyimir, segíts nekünk!