2024. április 20., szombat

Új híd a Dunán

A Sodrós mellé tervezett híd látványtervét 24,6 millió dinárért készíti el a belgrádi DB Inženjering iroda

A városi Nagyberuházási- és Területrendezési Hivatal január 14-ei, vonatkozó döntésének értelmében a Sodrós melletti híd látványtervének az elkészítését a belgrádi DB Inženjering vállalatnak ítélte oda.

A Sodrós melletti híd megépítésének ötlete először a múlt század hatvanas éveiben merült fel, de akkor még nem volt kész az Európa sugárút, amely most egyenesen a tervezett hídra vezet. A terv egyre közelebb kerül a megvalósításhoz (Ótos András felvétele)

A Sodrós melletti híd megépítésének ötlete először a múlt század hatvanas éveiben merült fel, de akkor még nem volt kész az Európa sugárút, amely most egyenesen a tervezett hídra vezet. A terv egyre közelebb kerül a megvalósításhoz (Ótos András felvétele)

A belgrádi vállalatnak a kataszteri adatok beszerzése után 210 nap áll majd rendelkezésére arra, hogy kidolgozza a Sodrós közelében tervezett, új híd látványtervét. A DB Inženjering az újvidéki MHM projekt, a belgrádi Geom és Gradis biro za projektovanje, valamint a maribori Ponting inženjerski biro vállalatokkal karöltve készíti el a projektumot.

A Sodrós melletti híd megépítését már régóta tervezik (már a múlt évszázad hatvanas éveiben is szó esett róla), az Európa sugárút létrehozása után viszont egyre aktuálisabbá vált az ötlet, hiszen ennek a sugárútnak a folytatása felvezet majd az új hídra.

Mivel az új hídra felvezető bekötőút a folyamőrség kaszárnyája mellett épül majd meg, a hadseregtől is meg kell kapni az engedélyt a projektum megvalósításához. A közelben húzódik a Kis-Duna melletti töltés is, ezért a Vajdaság Vizei Közvállalat is részt vesz majd a tervezésben. A Dnevnik napilap honlapja beszámol arról is, hogy a projektumtervezet szerint a hídnak több tartóoszlopa lesz a szárazföldön, ezért csökkenthető a konstrukciós elemek vastagsága.

A most készülő területrendezési terv új utakat lát elő a környéken, amelyek a Halász-szigetet kötik majd össze az új híddal, és a szerémségi oldalon is hasonló bekötőutakat terveznek a kamenicai sétányról. Innen csak gyalogos és kerékpárutak vezetnek majd a hídra.

A projektumterv szerint a Sodrós és Kamenica között épülő hídon gyalogjárda és kerékpárút is épül. A terv előlátja, hogy miután befejezik az Európa sugárút utolsó fázisának a megépítését, a Zombori, azaz a Pál pátriárka sugárúttól a kamenicai Vuk Karađić utca végénél tervezett kereszteződésig, összekötik a IIA-119 (Horvátország–Belcsény–Kamenica) úttal. Ennek kiépítésével, valamint a város körüli körgyűrű létrehozását követően megteremtődnek a feltételek a Belgrád–Szabadka autópálya Limán 4-en keresztülhaladó útvonal befejezésére. Az új hídra vezető bekötőutakon megközelíthető lesz a Stefan despota sugárút, az 1300 tizedes és a Simo Matavulj utca, megteremtődik a közúti összeköttetés a Halász-szigettel és a kamenicai sétánnyal.