A Házasság hetére készülnek

A díjazott topolyai 3+ Nagycsaládos Egyesület terveiről

K.P.D.

2019. január 17., 12:35

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Négy éve jegyezték be Topolya nagycsaládos egyesületét, melynek jelenlegi tagságához csaknem 50 család tartozik.

Tóth Gabriella átveszi Krizsán Vilmostól, a VANCSESZ elnökétől a legsikeresebb nagycsaládos szervezetnek járó díjat (Dobai István felvétele)

Tóth Gabriella átveszi Krizsán Vilmostól, a VANCSESZ elnökétől a legsikeresebb nagycsaládos szervezetnek járó díjat (Dobai István felvétele)

Az elmúlt év utolsó napjaiban a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége közös elismerését, a legaktívabb szervezet címért járó kitüntetést vehették át, de Topolyára érkezett példamutató nagycsalád-elismerés is, a háromgyermekes Cservenák család kapta. A Házasság hete elnevezésű programsorozatot a mi tájainkon is rendezvényekkel jegyzik a családbarát szervezetek, a VANCSESZ ezúttal Topolyán szervezi meg a hagyományos központi ünnepséget, aminek a 3+ Nagycsaládos Egyesület lesz a házigazdája február 23-án. Tóth Gabriella két éve tölti be a szervezet elnöki tisztségét, férjével 8 gyermeket nevelnek.

– Megtiszteltetés volt átvenni a díjat, és jóleső, pozitív visszajelzés számunkra, hogy minden nehézség ellenére van eredménye a munkánknak. A Házasság hete alkalmából zajló rendezvényünk szervezése köt le most bennünket, és meglepődtünk, mert sokkal nagyobb érdeklődés övezi, mint gondoltuk. Már nem tudjuk fogadni a jubiláló házaspárok jelentkezését, mert a helyszínül szolgáló Gurman étterem befogadóképessége véges, illetve a mi lehetőségeink is korlátozottak – nyilatkozta az elnök asszony.

Cservenák Kancsár Izabella elnökségi tagtól megtudtuk, hogy egy továbbképzésen vehetnek a napokban részt, illetve Budapestre is kaptak meghívást a Házasság hete programsorozat Kárpát-medencei, központi ünnepségére. Márciusban és áprilisban pedig egy szerteágazó és valóban tartalmas tanácskozássorozat szervezését is magukra vállalták, és májusban ismét szeretnék megszervezni a nagy sikerű anyák napi rendezvényüket.

– Családok hétvégi akadémiája címmel szervezünk tavaszra egy több hétvégére szóló rendezvénysorozatot a kishegyesi Kátai-tanyán. A programokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően tudjuk megtartani, a rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében egy hordozható számítógépet, egy vetítőt és vásznat is a rendelkezésünkre bocsátottak. Meghívott családokat látunk vendégül, illetve a tájékoztató, oktató, játékos programjaink a tagságunk mellett bárki számára látogathatók lesznek – mondta.

A hölgyek elárulták, hogy az év folyamán több szabadtéri rendezvényen is képviselteti magát az egyesület, és nem egyszerű az ilyen eseményekre pavilont és ülőalkalmatosságokat beszerezni, bérelni. Talán ezt a problémát sikerül orvosolni a közeljövőben egy pályázatnak köszönhetően, és nem kell adott esetben a vezetőségi tagoknak a saját zsebükbe nyúlniuk.

– A múlt évben megindult egy nagyszerű országos kezdeményezés, amely a Cena minus za 3+ elnevezést viseli, és az a lényege, hogy a három vagy ennél több gyermeket nevelő családok az együttműködésre hajlandó üzletekben, cégeknél kedvezményben részesüljenek. Az akció egyik feltétele, hogy önkormányzati szinten is történjen jóváhagyás, és ezzel kapcsolatban folyamatban vannak az egyeztetések – tudtuk meg a szervezet elnökétől. Kiderült, hogy az országos akció előtt községi szinten is volt már egy ilyen jellegű kezdeményezésük. Az akcióhoz ekkor hárman csatlakoztak Topolyán, az Eurogold, az Adrianna varroda és egy játszóház korábbi üzemeltetője. Viszont egyesületük több tagja is dolgozik Szabadkán olyan cégben, amelyek méltányolják vásárláskor vagy a szolgáltatásaik alkalmával azt, ha a családban több gyermek van.

A hölgyek elmondták azt is, hogy egyre égetőbb szükségük lenne egy saját székházra, és ebben is számítanak a községi illetékesek segítségére.

– Nagy szükség lenne egy topolyai szintű nyilvántartásra, hiszen azokat a nagycsaládokat, amelyek a papírforma szerint nem élnek szociálisan nehéz helyzetben, nem tartja számon senki. Példaértékű a Bambi Gyermekintézmény lépése, hogy a 3. gyermek után kedvezményt kapnak a családok, de akár említhetnénk a Zeneiskola vagy a Kodály-központ gesztusát is. Ugyanakkor egy-egy iskolakezdési csomagot vagy például sporttagsági vagy más kedvezményt is köszönettel vennénk, mint ahogy a zászlónkra tűztük a családbarát, rugalmasabb munkahelyek kérdését is – mutatott rá a 3+ elnök asszonya, aki elmondta azt is, hogy a szervezet működésének alapköltségeit a topolyai helyi közösség és Topolya község biztosítja pályázati úton, a rendezvényeikre pedig általában a VANCSESZ közreműködésével tudnak anyagi forrásokhoz jutni.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége