2024. április 27., szombat

Putyin ma Belgrádban

Több mint 20 energiaügyi, infrastrukturális, mezőgazdasági, oktatási, valamint kulturális területet érintő megállapodást írnak alá

Vlagyimir Putyint, Oroszország elnökét egynapos szerbiai látogatása során ma Belgrádban a Szerbia Palotában fogadják majd a legmagasabb államvezetőknek illő ünnepi ceremóniával, azzal, hogy előtte koszorút helyez el a Belgrád felszabadítóinak és a Vörös Hadsereg tagjainak temetőjében. Késő délután pedig a Szent Száva-templom előtt tart beszédet a szerb sajtó által várt hetvenezer ember előtt. Miközben az orosz elnökkel érkező küldöttség tagjai több mint 20 energiaügyi, infrastrukturális, mezőgazdasági, oktatási, valamint kulturális területet érintő megállapodást írnak alá a szerb tárgyalófelekkel. Látogatását a legszigorúbb biztonsági intézkedésekkel követik majd.

A szigorú biztonsági intézkedések folytán a főváros több pontján órákra lebénul a közlekedés. Pontos információt éppen a biztonság megőrzése érdekében tegnap még nem lehetett tudni, de miután Putyin az egyik legnagyobb védettséget élvező személy, várhatóan több biztonsági gyűrűben óvják majd az épségét. Egyes sajtóinformációk szerint 7000 szerb rendőrt vezényelnek ki az utcákra, és – saját testőrei mellett – mintegy 250 orosz biztonsági szakember vigyáz rá.

Nebojša Stefanović belügyminiszter tegnapi nyilatkozata szerint azokon az útvonalakon, amelyeken Putyin közlekedik majd, teljesen lezárják a közlekedést, a tömegközlekedést átirányítják, még parkolni sem lehet sem az útvonalon, sem pedig a környező utcákban.

Putyin a Nikola Tesla Repülőtérre érkezik, ahol Aleksandar Vučić államfő fogadja. Erre az időre az autópályát is lezárják, majd Újbelgrádban lesz útlezárás, ahol Vučić ünnepélyes fogadtatásban részesíti orosz kollégáját.

FÖLDGÁZ, VASÚT, VEGYI ÜZEM

Siniša Mali pénzügyminiszter szavai szerint az Oroszország és Szerbia közötti árucsere-forgalom évről évre nő, Szerbia számára a negyedik legfontosabb kereskedelmi partner éppen Oroszország, és miután a két ország államfői már 14. alkalommal ülnek le tárgyalni, ez azt is mutatja, hogy mekkora bizalmat élvez egymás iránt a két ország.

Mali elmondta, hogy az orosz küldöttség látogatása több mint 20 megállapodás ratifikálását hozza magával, így ezek a megállapodások teszik lehetővé, hogy folytatódjon a vasút korszerűsítése, illetve a diszpécserközpont felépítése is. Ennek kapcsán egy 230 millió euró értékű megállapodás várat magára.

A törzsudvarnoki (Banatski Dvor-i) földgáztározó kapcsán is aláírnak egy megállapodást. Kibővítése ugyanis nagyobb mennyiségű földgáz behozatalát teszi lehetővé, így a pénzügyminiszter szerint a polgároknak biztonságos gázellátást biztosít majd.

Vlagyimir Putyin a szerb sajtónak adott nyilatkozatában rámutatott, Oroszország a gázvezeték bővítésén gondolkodik Európa felé, és az egyik megoldás éppen a Bulgária–Szerbia–Magyarország vonalat érintené a baumgarteni gázelosztó központ irányában.

A földgázvezetékek kiépítése, valamint a Đerdap 2 vízerőmű felújítása is napirenden szerepel majd.

– Az energetikai és infrastrukturális együttműködés mellett Szerbia elmélyíti majd az IT szektorra vonatkozó együttműködést is. Várhatóan az innovációk terén robbanásra lehet számítani – mondta Mali az RTS-nek adott nyilatkozatában, majd reményét fejezte ki, hogy a Petrohemija vegyi üzem kapcsán végre stratégiai partnerre találnak. Hangsúlyozta, hogy vannak érdeklődő orosz vállalatok, de más államok is érdeklődnek, így a versenypályázat mutatja majd meg, kit választanak partnerüknek.

SZERBIÁNAK NEM KELL VÁLASZTANIA

Aleksandar Vučić államfő a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott nyilatkozata szerint kapcsolatát Vlagyimir Putyinnal az is mutatja, hogy ő ki szokta kérni orosz kollégája véleményét.

– Ismertetem őt a helyzet alakulásával, soha nem hazudok, mindig a valós helyzetet mutatom be. Még akkor is, ha tudom, hogy az nem fog tetszeni neki. Úgy gondolom, ezt Putyin is tiszteli bennem – mondta Vučić, majd hozzátette, annak ellenére, hogy Szerbia kis ország, Putyin tiszteli.

Vlagyimir Putyin a szerb sajtónak adott interjújában kiemelte, tiszteletben tartja Szerbia EU-csatlakozási törekvéseit, és nem kívánja mesterséges válaszút elé állítani, vagyis nem várja el, hogy válasszon Oroszország vagy az Európai Unió között. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy tiszteletben tartja a szerb vezetőségnek a katonai semlegességre vonatkozó döntését is. Ennek ellenére Oroszország már évek óta segítséget nyújt Szerbiának abban, hogy korszerűsítse katonai védelmi felszereltségét.

A SZENT SZÁVA-TEMPLOMNÁL

Vlagyimir Putyint ma több ezren köszöntik majd Belgrádban. Több városból szervezetten érkeznek  buszok a fővárosba, hogy a Szent Száva-templom előtt köszöntsék őt. A lakosság menete a Knez Mihailova sétálóutcából indul délután 4 órakor, hogy 6 órakor meghallgassa az orosz elnök beszédét.

A Balkán legnagyobb ortodox templomát 1935 óta építik, azzal, hogy a munkálatok 2002-ig nagyon lassan haladtak. Akkor szerb állami támogatással, később pedig orosz eszközöknek köszönhetően lett intenzívebb a munka. A templomon végzett munkálatok várhatóan 2020-ban fejeződnek be. Oroszország eddig több mint 30 millió eurót adományozott a templom felépítésére, Vlagyimir Putyin elnökként eddig kétszer látogatta meg.

Nemcsak a belgrádi templom kötődik az orosz elnökhöz. A vajdasági Banstolban épül Szerbia első olyan temploma, amely külső jegyeiben az orosz templomokhoz hasonlít. A Mária Magdolna nevét viselő templomot a köznyelv csak Putyinkának nevezi, a település lakói pedig titkon arra számítanak, hogy az orosz elnök a szerbiai látogatása során hozzájuk is ellátogat, hogy megtekintse.

Az orosz elnök tiszteletére emelt épületek között nem ez lesz az első. Vlagyimir Putyin Szerbiában nagy tiszteletnek örvend, Belgrádban viaszfigurát is mintáztak róla, több vendéglőt, de még szilvapálinkát is róla neveztek el.