2024. április 27., szombat
KÖZÉP-BÁNÁT

Csökkent a munkanélküliség

A gépjárművezetők és a kereskedők a legkeresettebbek

Közép-Bánátban csökkent a (nyilvántartott) munkanélkülieknek a száma – közölték a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki hivatalában megtartott tegnapi sajtótájékoztatón. A körzetben 10.602-en keresnek munkát, Nagybecskerek város területén pedig 4806 munkanélküli van.

Kevesebben fordulnak meg a hivatalban (Fotó: Kecskés István)

Kevesebben fordulnak meg a hivatalban (Fotó: Kecskés István)

– Az adatok azt mutatják, hogy a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki hivatala a legsikeresebbek között van Szerbiában: a körzetben egy év alatt ugyanis 2535-tel csökkent a munkanélkülieknek a száma, a városban pedig az állást keresőknek a száma ugyanebben az időben 1246-tal lett kevesebb – mondta Tatjana Mijatović, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki hivatalának igazgatója. Arra is emlékeztetett, hogy 2016 végén a közép-bánáti körzetben még 16500 munkanélküli volt, Nagybecskerek városban pedig 8143-an kerestek munkát.

A legtöbb munkanélkülinek nincs semmilyen a szakképesítése (4817), utánuk a középiskolai végzettségűek következnek (4361). Az egyetemet vagy főiskolát végzett munkanélkülieknek a száma pedig jelenleg 763. Az elmúlt évben a munkaközvetítő szolgálatnak köszönhetően 73 személy szerzett szakosítást, 55-en fejezték be az általános iskolát. Továbbképzéssel a munkaerőpiac követelményeinek 14 személy tett eleget, 25-en vettek részt az informatikai továbbképzésen. Az igazgatónő azt is elmondta, hogy tavaly közmunkában kétszázan vettek részt, köztük 57 fogyatékkal élő személy volt.

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki hivatalának nyilvántartásából tavaly 6161 személy kapott munkahelyet meghatározott időre vagy került állandó munkaviszonyba, illetve alkalmazták időleges munkára. Az utóbbi időben a legkeresettebbek a gépjárművezetők és a kereskedők, valamint az építőmunkások, biztonsági őrök, vendéglátó- ipari dolgozók.    

Snežana Sedlar, a Tartományi Munkaközvetítő Szolgálat igazgatója a vajdasági helyzetképet ecsetelte, és szólt az aktív foglalkoztatási intézkedésekről. Hangsúlyozta, hogy Vajdaságban az elmúlt évben drasztikusan csökkent a munkanélküliek száma. A tavaly háromnegyedévi adatok szerint a munkanélküliség a tartományban 13,2 százalékos volt, ami 7,9 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. Vajdaságban jelenleg 49 százalékos a foglalkoztatottság. A tavaly decemberi kimutatás szerint Vajdaságban 114.926 munkanélküli volt, ugyanakkor 781.000-en dolgoztak, ami 13.200-zal több, mint a korábbi évben volt.