2024. április 27., szombat

Segítség a rászorulóknak

Kishegyes községben 300 étel- és tisztálkodási csomagot oszt ki a Vöröskereszt

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete tegnap Kishegyesen és Szeghegyen, ma pedig Bácsfeketehegyen oszt étel- és higiéniai csomagokat a rászorulóknak. Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy a mostani egy tavaly megkezdett akció folytatása.

Csomagra várva (Lakatos János felvétele)

Csomagra várva (Lakatos János felvétele)

– A tartományi kormány határozata alapján a katonai tartalékokból osztjuk ezeket a csomagokat. A rászorulók élelmiszer- és higiéniai csomagokat kapnak, amik tartalmaznak 10 kiló lisztet, tésztát, Vegetát, húskonzervet, cukrot, olajat, rizst, mosóport, mosogatószert, folyékony szappant és hajsampont. A tavalyi évben már szerveztünk egy ilyen jellegű csomagosztást, ezért az akkori kedvezményezettek és a népkonyha felhasználói most nem kerültek fel a listára. A célunk az volt, hogy a lehető legtöbb rászoruló részesüljön ezekből a csomagokból. A listák összeállításában nagy segítségünkre volt a szociális központ. A mostani alkalommal 300 csomagot osztottunk ki a község területén, a legtöbb Kishegyesre jutott, mert itt van a legtöbb hátrányos helyzetű ember. 148 csomagot osztottunk ki Kishegyesen, Bácsfeketehegyen 90-et, Szeghegyen pedig 62-t – mondta el a titkár, majd arról is szólt, hogy általában nagy problémát jelent a csomagok igazságos elosztása, mivel 300 csomag érkezik, viszont a községben 450 család felhasználója a szociális segélynek. Emellett figyelembe kell venni a nagycsaládosokat, a fogyatékos családtaggal élőket, a betegeket, az egyedül élő időseket, a kisnyugdíjasokat, valamint a határeseteket. Ez utóbbi a legnehezebben meghatározható kategória, fogalmazott Fontányi, mivel a szociális segélyre még nem jogosultak, de már szegény sorsúnak számítanak. Erről a kategóriáról nem vezet senki sem nyilvántartást, ezért őket a Vöröskereszt aktivistái kutatják fel. Fontos, hogy ők is kapjanak segítséget, mondta a titkár.

A csomagosztás mellett a Vöröskereszt népkonyha-programja a téli időszakban folyamatosan működik. A községben heti három alkalommal 200 adag ételt osztanak ki. Fontányi szerint ez a mennyiség elegendő, viszont heti szinten több alkalommal is lenne igény meleg ételre. Ennek érdekében a következő télre szeretnének egy saját konyhát létesíteni. Ez azért lesz jó, mert maguk gazdálkodnak az alapanyagokkal, emellett egy munkahelyet is teremtenek, fogalmazott a titkár, majd arról is szólt, hogy a szervezet következő akciója a dohányzás elleni küzdelemhez fűződik. A dohányzás elleni világnap alkalmából az általános iskolások számára fognak játékos műhelymunkákat tartani január végén.