2024. április 27., szombat

Régészeti kincsestár a Péterváradi vár

Nyílttéri múzeum készül a leletekből

Péterváradon XVII. századi kaszárnyák maradványaira bukkantak az archeológiai ásatások során, az objektumokat rekonstruálják, konzerválják, és a terv szerint nyílttéri múzeummá alakítják át.

Siniša Jokić, a Műemlékvédelmi Intézet igazgatója elmondta lapunknak, hogy Pétervárad óvárosában tavaly áprilisban kezdődtek régészeti ásatások, még jóval a vízvezeték-hálózat, a szennyvízcsatorna és az úthálózat felújítási munkálatai előtt, valamint a Vladimir Nazor, a Vatroslav Lisinski és a Mihaldžić esperes utcák rekonstrukciója előtt.

Mit tudhatunk a legújabb leletekről?

Pétervárad óvárosának a felújítási munkálatai javában tartanak (Ótos András felvétele)

Pétervárad óvárosának a felújítási munkálatai javában tartanak (Ótos András felvétele)

– Az óvárosban folytatott ásatások során a legrégebbi leletek a rézkorból valók. Az időszámításunk előtti korból származó leleteken kívül sok tárgyra bukkantunk a római korból, valamint a középkor második feléből. Emellett számos lelet származik a török hódoltság idejéből, valamint az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből.

Hol találtak rá az újonnan felfedezett objektumokra?

– Nagyon sok épületet, objektumot találtunk Pétervárad óvárosának különböző időszakaiból, és 5 sírhelyet tártunk fel, amelyek közül kiemelkedik egy fiatal lány nyughelye, amelyre a Mihaldžić esperes utca nyugati részén bukkantunk rá. A lány csontvázán kívül nagyon jó állapotban van a ruházata, a fejdísze, melyet bronzból készítettek, és a késő középkor időszakára tehető.

A két kaszárnya egymás mellett helyezkedik el (fotó: Műemlékvédelmi Intézet)

A két kaszárnya egymás mellett helyezkedik el (fotó: Műemlékvédelmi Intézet)

A Mihaldžić esperes utca keleti részén két objektumra leltek az ásatásokon dolgozók, mindkét objektum kaszárnya volt. Az első kaszárnya alapjai a Vladimir Nazor utca sarkánál kezdődnek, falait tört kőből, téglából építették, agyagot és földet használtak kötőanyagként. A nagyobb objektum hosszúkás, téglalap alakú, dimenziói 29,50x11,40 méter, amelynek 12 helyisége van, és amelyek kétoldalt húzódnak. Az objektum belsejében az elválasztófalakon láthatóak a tűzhelyeknek kialakított mélyedések. Az első kaszárnya padlózata egyes helyeken épségben van.

Az első kaszárnya falai tört kőből, téglából lettek építve, agyagot és földet használtak kötőanyagként (Ótos András felvétele)

Az első kaszárnya falai tört kőből, téglából lettek építve, agyagot és földet használtak kötőanyagként (Ótos András felvétele)

A második kaszárnya az elsővel egy vonalban helyezkedik el, 5,90 méteres távolságra. Ennek az objektumnak is épségében megmaradt az alapja, látszik, hogy ugyanazon típusú épület mint az előbbi, hasonlóképpen építették. A második kaszárnya padlózata jobb állapotban van, egy része malterból és vízszintesen lerakott cserépből áll, a másik része pedig padlódeszkákból lett kialakítva. Az objektum alapfalai felett köves utat találtunk, amelynek egy része kocka alakú kövekből és szórt kavicsokból áll, és a járdarész is jó állapotban van, amelyet cserépszerű lapokból alakítottak ki, és az objektumokhoz vezető XVIII. században kiépített szennyvízelvezető-hálózatok is épségben megmaradtak.

Tudták, hogy kaszárnyákra lelnek, vagy véletlenül találtak rá?

– Nem voltak pontos adataink ezekről a kaszárnyákról, csupán egy tervrajzban szerepeltek, ezért nem tudhattuk, hogy csak tervek maradtak, vagy valóban megépítették őket. A régebbi tervrajzok ugyanis sok olyan objektumot tartalmaznak, amelyeket soha sem építettek meg.

Mindkét kaszárnyát egy középkori (XIII–XV. századi) település maradványaira építették. A kaszárnyák az osztrák uralom idejéből származnak, pontosabban a Péterváradi vár tüzérségi erődje megépítésének az idejéből (1692–1720). Egy laktanyakomplexum részét képezik, amelyet a Dunai bástya és a Ferences kolostor közelében építettek. Ezeknek az objektumoknak a tervrajza egy 1720-ban készített térképen is szerepel. A XVIII. század 30-as éveiben a kaszárnyák egy részét lebontották, és helyükbe egy modernebb nagy laktanyát építettek a Mihaldžić esperes utcában.

Mekkora felfedezésről van szó?

XVII. századi kaszárnyákra bukkantak a régészeti ásatások során (Ótos András felvétele)

XVII. századi kaszárnyákra bukkantak a régészeti ásatások során (Ótos András felvétele)

– Tekintettel az építésük időpontjára (XVII–XVIII. század) rendkívül jelentős leletekről van szó. A két kaszárnya azt bizonyítja, hogy a Péterváradi vár korai építkezési fázisában is a legmodernebb építészeti megoldásokat alkalmazták. A két laktanya építésének az időpontja egybeesik más modern kaszárnyák építésével Európa-szerte. Ezek a leletek jelentik a Péterváradi vár első barokk jellegű épületei építésének a kezdetét, és kiegészítik az egész várkomplexum egyediségét, amely az európai erődök mintájára készült, és amely kiváló építészeti és mérnöki munkáról, nagyszerű katonai stratégiáról és taktikáról tanúskodik.

Mi történik ezután, mit kezdenek a felfedezett objektumokkal?

– A leletek értékének és állapotának a felmérésével arra jutottunk, hogy az első kaszárnya objektumának az alapfalait megfelelő módon tartósítják és megjelölik, valamint a környéken járdákat alakítanak ki a környezethez illő módon. A második kaszárnyát csak konzerválják, de nem végeznek rajta és környékén semmi változtatást – magyarázta Siniša Jokić.

Pétervárad óvárosát az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretében újítják fel, új köntösben várja majd a 2021. évet, amikor arra számítanak, hogy rengeteg turista érkezik majd Újvidékre. A tervek szerint a Péterváradi várban több archeológiai pontot alakítanak ki, ezeken a helyeken eredeti állapotban lesznek megtekinthetők a felfedezett tartalmak. A feltárt, XVII. századi kaszárnyákból nyílttéri múzeumokat alakítanak ki, amelyeket az Európa Kulturális Fővárosa projektum keretében mindenki megtekinthet majd.

A régészeti leletek alapján elmondható, hogy a Péterváradi vár környékét az őskor óta folyamatosan lakják, rengeteg értékes felfedezés történt ezzel kapcsolatban. Mivel rengeteg nép és kultúra váltotta egymást ezen a területen, biztosan rengeteg értékes felfedezés lesz még a jövőben is, valóságos archeológiai kincsestár ez a környék.