2024. április 26., péntek

Rendbe akarják hozni a központot

Nagybecskerek arra ösztönözné az épülettulajdonosokat, hogy maguk fogjanak hozzá a felújításhoz

Nagybecskerek főterét néhány évvel ezelőtt márványlapokkal rakták ki, és néhány épület homlokzatát is rendbe hozták, de továbbra is gondot okoznak az omladozó épületek a város főutcáján.

Évtizedek óta üres az egykori Na-Ma (Fotó: Kecskés István)

Évtizedek óta üres az egykori Na-Ma (Fotó: Kecskés István)

A legtöbb esetben a rendezetlen vagyonjogi állapotok miatt van ez, meg persze elsősorban a pénzhiány okozza. A városi képviselő-testület legutóbbi ülésén határozatot fogadtak el, amely arra kötelezik az épületek tulajdonosait, hogy a homlokzati részeket tartsák megfelelő állapotban. Ha pedig ezt nem teszik meg, akkor a város a saját pénzéből rendbe hozza őket, a számlát pedig benyújtja a tulajdonosoknak.

Három évvel ezelőtt a főutcán lebontották az első romos épületet. Az Aleksandar Karađorđević 26. alatti Filkovics-féle ház a XIX. század elején épült, 2013 áprilisában azonban beszakadt a teteje. A lakókat már korábban kiköltöztették a romos épületből. Az önkormányzat végül egyességre jutott a tulajdonosokkal abban, hogy lebontják a 682 négyzetméteres épületet, majd pedig eladják a telket. Azóta is foghíjas a város főutcája, és nem tudni, hogy mikor és ki épít ide egy új épületet, amelynek be kell(ene) illeszkednie a környezetbe.

Emellett a város főutcáját már évek óta csúfítja az üresen álló, egykori Na-Ma nagyáruház épülete, ugyanis vagyonjogi státusának tisztázása immár évtizedek óta tart. Hasonló okokra hivatkoznak az illetékesek a várost átszelő sugárút mentén álló Pin-féle villa ügyében is. Közben beszakadt a Nikola Tesla Villamossági és Építészeti Középiskola tetejének egy része, hullik a vakolat a Zeneiskola homlokzatáról, rossz állapotban van az egykori pártbizottság (komitet) épülete is, amelynek felújítását 2012 óta tervezik.

A város megpróbálja arra ösztönözni a tulajdonosokat, hogy maguk fogjanak hozzá a munkához. A költségvetésből ugyanis öttől hetven százalékos, vissza nem térítendő támogatást biztosítanak a felújítási munkálatokra. Ez attól függ, hogy hanyadik városi zónában van az adott ingatlan.

Hogy ez a gyakorlatban hogyan néz majd ki, már ebben az évben kiderül. Nyilván, hogy valamilyen intézkedést már korábban is meg kellett volna hozni, mert félő, hogy hamarosan még néhány épület a Filkovics-ház sorsára juthat.