2024. május 10., péntek

Merkel szolidaritásáról biztosította Görögországot

Németország szolidaritásáról biztosította Görögországot a menekültügyi válság kezelésében Angela Merkel német kancellár pénteken Athénban.

"A menekültügyi kérdés mindnyájunkat érint. Németország mindig is világossá tette, hogy nem hagyhatja magára Görögországot ebben az ügyben" - jelentette ki a kancellár, miután Prokopisz Pavlopulosz görög elnökkel találkozott.

Merkel hangsúlyozta, tudja, milyen nehéz a helyzet az Égei-tengeri szigeteken lévő túlzsúfolt menekültügyi központokban. Mint mondta, Berlin az Európai Unióban mindig is közös menekültügyi és bevándorlási politikát sürgetett, amelynek "keretében mindenkinek ki kell vennie a részét a problémák megoldásából".

Merkel szerint hozzá hasonlóan az athéni kormány sem elégedett azzal, hogy az EU-ban nincsen egységes álláspont a migrációs kérdés szolidáris kezelését illetően.

Kiemelte: minden EU-tagállam egyetért abban, hogy az uniós külső határok védelmén javítani kell. "Ugyanakkor nem nyújtunk kielégítő választ a külső határok mentén fekvő államoknak arra, hogy mitévők legyünk az oda érkező menedékkérőkkel. Ezen közösen kell tovább dolgoznunk" - tette hozzá a kancellár.

Gazdasági kérdésekről szólva Merkel felszólította az athéni vezetést, hogy a megszorító intézkedések fájdalmas kihatásai ellenére tartson ki a reformok mellett. A német kancellár elmondta: ez az egyetlen útja, hogy a munkanélküliség tovább csökkenjen, s a gazdaság töretlenül fejlődjön.