2024. április 19., péntek

Budućnost Bačke Topole je u industrijskom parku

Ove godine mogu početi sa radom tri fabrike na teritoriji opštine Bačka Topola u blizini auto puta i međunarodne pruge, gde se nalazi industrijski park. Robert Fazekaš, zamenik direktora Logističkog centra sa svojom ekipom od 2016. radi na tom projektu, a mi smo ga pitali za planove.

-Rukovođenje industrijskim parkom smo preuzeli 2016. sa dva ulagača, Potter Kft. i SSA Panta Foamtec Kft. Oni su zaposlili oko 50 ljudi iz opštine Bačka Topola. Od početka smo se trudili da postavljamo realne ciljeve, postoji mogućnost za povećanje radne snage i do 70 zaposlenih. Međutim, u međuvremenu se povećalo iseljavanje, što stalno stavlja na test poslodavca. Bez obzira na to, poslodavac smatra da industrijski park ipak privlači i domaće i strane izvođače.

-Stara infrastruktura ne odgovara potrebama novih preduzeća, zato investitor želi da izgradi nove objekte na 0,8-1,5 hektara površine.

Jedan kvadrat parcele košta 3 evra, znači jedan hektar vredi 30 hiljada evra. Tu spada i to što smo mi obezbedili puteve, vodovod, kanalizaciju, kao i struju. Od sredstava pokrajine smo uspeli da dobijemo jedan milion evra za razvoj i izgradili tokom 2017. vodovod i kanalizaciju. Zatim smo deo puteva takođe asfaltirali, a za ostatak smo dobili od pokrajine 51 milion dinara, kada smo počeli drugi krug asfaltiranja. Sada smo stigli dotle da planiramo izgradnju nove trafo-stanice, a tokom 2019. tri nove kompanije mogu početi sa radom na toj lokaciji. Već na proleće, može da počne sa radom fabrika mleka. Kompanija KITE Zrt., koja se bavi proizvodnjom veštačkog đubriva, takođe može početi sa radom polovinom godine. MIDMAS kompanija oprema trenutno objekat i nadamo se da će i oni početi da rade tokom 2019. Ove godine će početi sa proširenjem kapaciteta POTTKER kompanija, koja se bavi proizvodnjom metalnih delova nameštaja, i čekamo početak izgradnje mesne industrije Banatski Organik MV. Dobra vest je da smo se dogovorili sa jednom slovačkom firmom koja se bavi proizvodnjom auto-delova, koja je odmah dala akontaciju za tri parcele - rekao je Robert Fazekaš.

Smatra da bi još sa većim uspehom ulagali strani investitori u Bačku Topolu, kada bi se oformila jedna ispostava carinske zone pored industrijskog parka.