2024. április 27., szombat

Színes műsorajánlat és új könyvek Csókán

Az idén is gazdag programokat kínál a Művelődési és Oktatási Központ

A Csóka Művelődési és Oktatási Központban egy éve kisebb-nagyobb változások mentek végbe mind a munkaközösséget, mind az igazgatói pozíciót illetően, ugyanis 2018 januárjától Kobrehel Éva vette át az intézmény vezetését.

A csókai könyvtár lépést tart az olvasók igényeivel (Gergely József felvétele)

A csókai könyvtár lépést tart az olvasók igényeivel (Gergely József felvétele)

Az igazgatónő elmondta, hogy hálával tartozik minden dolgozójának, aki munkájával aktívan hozzájárult a múlt év eredményességéhez. A központ gyermek- és ifjúsági programjai az óvodás korosztálytól a középiskolás diákokig megmozgatták a fiatalságot, de természetesen a felnőtt generációk is kedvükre válogathattak a felkínált rendezvényekből. Minden hónapban jelentős számú programot tűztek műsorra, vagyis a repertoár széles skálán mozgott. A rendezvények többnyire pályázati pénzekből valósultak meg. A Szekeres László Alapítványon keresztül 450 000 dinár jutott a Fehér Kálmán-emléknap, a Kisokos tábor és a hagyományos tamburafesztivál szervezésére, a Bethlen Gábor Alap pedig 600 000 dinárt biztosított a Csókai Nyári Fesztivál megvalósítására, valamint a kétnyelvű dokumentumok nyomtatására.

A csókai könyvtár rendezvényeit szerencsére az elmúlt évben is nagy érdeklődés övezte, hiszen az érdeklődők szívesen látogatták a könyvbemutatókat, valamint az irodalmi és történelmi témájú esteket. Ami az állományt illeti, az idén több mint 800 könyvvel sikerült gazdagítani a könyvtár készletét. Nagyobb részük, vagyis 780 könyv, minisztériumi pályázat, illetve a magyarországi Márai-program révén került hozzájuk. Mivel azonban a könyvtár szeretne lépést tartani az olvasók igényeivel, ezért folyamatosan igyekszik beszerezni az aktuális sikerkönyveket is. Így az idén önköltségből csaknem 100 regényt vásároltak. Összességében 370 új magyar könyv került a polcokra.

Az idei költségvetést december közepén fogadták el, s ez azt jelenti, hogy az eddig meglévő keretek ezután is rendelkezésre állnak. Az igazgatónő elmondása szerint ezentúl is megtartják a központ hagyományos műsorait, és arra buzdítja a csókai közösséget, hogy látogassák az intézmény által szervezett programokat.