2024. április 27., szombat

Tízéves mélyponton az euróövezeti munkanélküliség

Az utóbbi tíz évben a legalacsonyabbra csökkent 2018 novemberében a munkanélküliség az euróövezetben. Az Eurostat uniós statisztikai hivatal tegnap arról is beszámolt, hogy az eurózóna 19 országában az állástalanok aránya 7,9 százalékra csökkent az októberi 8 százalékról. A piacot meglepte a változás, hiszen az októberivel megegyező, vagyis szintén nyolc százalékos munkanélküliségre számított.

Az EU 28 társállamában nem változott a helyzet: a munkaképes korú polgárok 6,7 százaléka nem dolgozott novemberben és októberben. Ez is figyelemre méltó adat, hiszen a vonatkozó uniós statisztikák készítésének kezdete, vagyis 2000 óta ilyen alacsony munkanélküliséget még nem mértek a közösség területén. 

Tavaly novemberben 16,49 millió állásnélkülit tartottak nyilván az EU-ban, többségüket (13,04 millió embert) az eurózóna tagországaiban. Az októberivel összevetve a munkanélküliek száma az Unióban 107 ezerrel, az eurót használó tagországokban pedig 90 ezerrel csökkent.

Az egy évvel korábbihoz képest (tavaly novemberben) minden uniós államban csökkent a munkanélküliség Észtország kivételével, ahol stagnált. A legnagyobb visszaesés Horvátországban volt: 10-ről 7,8 százalékra. Novemberben a legalacsonyabb munkanélküliséget (1,9 százalékot) Csehországban regisztrálták. A második Németországot (3,3 százalék) Hollandia követte (3,5 százalék).