2024. április 26., péntek

Magányos hacker lopta meg az államfőt

Őrizetbe vették, majd kihallgatása után szabadlábra helyezték a 994 közszereplőt érintő nagyszabású németországi adatlopás feltételezett elkövetőjét. A szövetségi bűnügyi hivatal szerint egy 20 éves, Hessen tartománybeli fiatalemberről van szó, akit még vasárnap elfogtak. Személyes adatok illetéktelen megszerzésével és közzétételével gyanúsítják.

A szüleivel élő tanuló állítólag nem volt tisztában tette súlyával, de mindent beismert és megbánt. A rendőrségen kiderült, hogy egymaga tulajdonította el, majd hozta nyilvánosságra az Interneten politikusok, újságírók, művészek és más közszereplők adatait. Angela Merkel kancellártól és Frank-Walter Steinmeier államfőtől is elcsent ezt-azt.

Cselekedetét azzal indokolta, hogy dühítették az érintettek egyes megnyilvánulásai. Az esetek többségében csupán jelentéktelen információkat szerzett meg; telefonszámokat, e-mail- és postacímeket. Hozzájutott azonban 50-60 személy érzékeny, bizalmas adataihoz is, például családtagokkal folytatott üzenetváltásokhoz vagy nyaraláson, családi eseményeken készült felvételekhez. A zsákmányt hetek óta mutogatta a neten, de a hatóságok csak január 3-án észlelték a visszaélést.

Korábban olyan feltételezések is megjelentek a sajtóban, hogy a tömeges adatlopás valamely külföldi, esetleg orosz hírszerző szolgálat műve, és a májusi európai parlamenti választás kampányához illeszkedő információs háború része.