2024. április 27., szombat

Lesz-e gazdasági fejlődés?

Milojko Arsić: Négyszázalékos reálbér-növekedés várható a következő évben

A pénztárca belseje teljesen más képet fest, mint a statisztikai adatok. A hivatalos közlemények ugyanis az ,,aranykor” érkeztét hirdetik. Úgy tűnik, a valóság és az elemzések ellentétében egy párhuzamos univerzum létrejöttére van kilátás.

Mahmut Bušatlija befektetési tanácsadó úgy véli, Szerbia gazdasági stratégia nélküli ország, ezért remény sincs a fejlődésére.

– Nincsenek az országnak rövid távú tervei, nem beszélve a hosszú távú stratégiáról. Nem létezik a következő 30-40 évre sem gazdasági stratégia, aminek minden komoly állam gazdaságát illetően lennie kell – mondta Bušatlija a Bizlife portálnak adott nyilatkozatában.

A szakember rámutatott arra, hogy rendszerszintű reformok szükségesek az előrehaladáshoz.

Milojko Arsić egyetemi tanár szerint négyszázalékos reálbér-növekedés várható a következő évben, a fizetések névleges értéke pedig hat százalékkal lesz magasabb. A közgazdász szerint a fizetések 440 és 450 euró között mozognak majd. Arsić úgy véli, a társadalmi össztermék 3,5 és 4,5 százalék között lesz 2019 végéig.

Az elmúlt évben a mezőgazdaság a teljes GDP-növekedést lehúzta – véli a szakértő, ez azonban az idén nem fog megtörténni – tette hozzá Arsić. Véleménye szerint a következő évben az összberuházások növelését kell szorgalmazni, amely jelenleg csupán 18 és 19 százalék között van.