2024. május 8., szerda

Kék Betyárok a lelátókon

Topolyán szervezett szurkolói csoport alakult

A mai, modern futball elképzelhetetlen szurkolók nélkül, szinte minden magára valamit is adó labdarúgóklub mögött ott áll egy szervezett szurkolói csoport, amely nemcsak hazai pályán, de akár a „világ végén” is biztatja kedvenceit. Vidékünkön a múlt század nyolcvanas éveiben kezdtek el szerveződni a különféle szurkolói csoportosulások, a szabadkai Blue Marines, a nagybecskereki Indians, az újvidéki Red Firm stb. Vajdasági magyarokat elsősorban a szabadkai és az újvidéki csoporton belül találhattunk, színtiszta magyar tábor azonban egészen a közelmúltig nem létezett a Délvidéken. Az I. ligában szereplő TSC egyre jobb eredményei azonban ahhoz vezettek, 2018 első felében helyi fiatalok megalakították a Blue Betyars nevű szurkolói csoportot, amely az országban egyedüliként magyar nyelven szurkol.

Sörfőző Andornak, a BB vezetőjének elmondása szerint a csoport fő célja egy reprezentatív délvidéki tábor összekovácsolása, erős, harcos és lelkes közösség kialakítása.

Tudjuk, milyen országban élünk, tudjuk, milyen a szerb nemzetpolitika, így azzal is tisztában vagyunk, hogy minden szem rajtunk van. Ennek tudatában kell felelősségteljesen működnünk” – mondta még az őszi szezon előtt Sörfőző.

A Kék Betyárok az ősszel a TSC minden egyes hazai mérkőzésén képviseltették magukat a zentai városi stadionban – október 26-án egy szép koreográfiával emlékeztek meg az 1956-os forradalom hőseiről –, 2018 őszén a legnagyobb dobásuk egyértelműen a belgrádi vendégszereplés volt, november 21-én ugyanis a topolyai klub a Crvena zvezda otthonában játszott kupameccset, ahová a Blue Betyars egy kb. 70 fős különítménye is elkísérte a kék-fehéreket. Azon a hideg novemberi délutánon a pályán ugyan a papírformának megfelelően fővárosi győzelem született, a legendás Marakana Stadion lelátóin azonban a délvidéki szurkolók megnyerték a saját meccsüket, hiszen magyar szurkolói rigmusoktól volt hangos a legnagyobb szerb futballstadion.

A BB vezetőinek elmondása szerint a csoport nyitott bárki előtt, aki a maga módján szeretne valamit tenni a délvidéki magyar közélet fellendítéséért.