2024. április 27., szombat

Művelődés és megemlékezések

Idén is színes kulturális programok Zentán

Az eddigi évekhez hasonlóan idén is számos színvonalas rendezvény között válogathat a zentai közönség. A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ 2019 első felére vonatkozó jelentősebb rendezvényeit Hugyik Richárd, az intézmény igazgatója ismertette.

– Január 13-án az Újvidéki Színház vendégszerepel Zentán a Mikve című előadással. Január 23-án, szerdán mutatják be Losoncz Alpár A hatalom(nélküliség) horizontja című könyvét, amely az Új Symposion folyóirat történeti és filozófiai megközelítésével foglalkozik. A szerzővel a fia, Losoncz Márk fog beszélgetni. Január 25-én kerül sor a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségére, amelyet a Művelődési Házban tartunk meg. Ennek keretében valósul meg a Kárpát-medencei Kulturális Fórum is, ahova a Felvidékről, Kárpátaljáról, Magyarországról és Erdélyből is érkeznek kiemelkedő művelődésszervezők, professzorok, kutatók. Ekkor kerül sor a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség díjainak az átadására is.

A februári rendezvények közül Romsics Ignác magyarországi történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának előadását emelte ki, amely a nagy háborúról, a magyarországi 1918–19-es forradalmakról szól, a márciusi programok közül pedig az 1848–49-es forradalomról való megemlékezést említette, ahol a helyi művelődési egyesületek és a testvértelepülések egyesületei lépnek fel. Áprilisban kerül sor a Középiskolások Film- és Színművészeti Vetélkedőjére és a magyar költészet napjára. A májusi rendezvények közül a legjelentősebb az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja, a Múzeumok Éjszakája, amely a nemrég elhunyt Benes József munkásságához kötődik, valamint a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny, amelyet jövőre huszonötödször rendeznek meg.