2024. április 26., péntek

Választások elé nézünk?

Az államelnök szerint egy előrehozott szavazás nem is számítana „rendkívülinek”, mert egyébként is választási év előtt állunk

Annak ellenére, hogy korábban folyamatosan elutasította a rendkívüli választások kiírásának lehetőségét, a naptár fordultával Aleksandar Vučić államfőnek, a Szerb Haladó Párt elnökének a véleménye is megváltozott, tegnap ugyanis már úgy fogalmazott: nem zárható ki a választások megtartása 2019 folyamán. Az espreso.rs weboldalnak adott interjújában a témával kapcsolatban kifejtette, hogy szerinte semmi különös nincs a rendkívüli választások megtartásának lehetőségében, hiszen Szerbia márciusban vagy áprilisban mindenképpen a választás előtti évbe lép, ezért az esetleges szavazás nem is számítana rendkívülinek.

– Szerintem választhatunk. Szemmel látható, hogy mindenki nagyon erősnek képzeli magát és azt hiszi, simán meg tudna nyerni egy választást. A Szerb Haladó Pártban az az általános vélemény uralkodik, hogy ha választunk, újból én vezessem a listát. Azt szeretnék, ha ezt még egyszer megtenném, mielőtt valaki más venné át a párt irányítását. Úgy vélik, hogy ezáltal eredményesebbek lennének a voksoláson, mással az élen nem tudnának olyan jó eredményeket elérni – fogalmazott a portálnak nyilatkozva a köztársasági elnök.

Kifejtette: nem merne fogadni, hogy a politikában marad azután is, miutén lejár az elnöki mandátuma. Arról is szólt, hogy az SZHP-nek új elnöke lesz a jövőben. Mint értékelte, mindenki nyomot hagy a párt történetében, de be kell látnia, hogy sok tehetséges személy politizál még ebben a szervezetben. Nem kívánt arról beszélni, hogy kiben látja az új pártelnök személyét. Egy új elnök megválasztása és a jelenleginek a távozása bizonyára azzal is járna, hogy vele együtt még sokan abbahagynák a politizálást. Olyan személyt fog javasolni a szervezet élére, akiről biztosan tudja, hogy valódi harcosnak számít, és nem okoz számára gondot az sem, hogy folyamatosan politikai támadásoknak lesz kitéve.

OLYANOK, MINT A TÖBBIEK

Vučić elemezte a Szerbiai Szocialista Párttal való koalíciós viszonyt is.

– Fontos megfelelő kommunikációt fenntartani a szocialistákkal és vezetőjükkel, Ivica Dačić külügyminiszterrel. Képesek a politikai csaták megvívására, amit viszont ők nem tudnak elviselni, arra mindig ott van partnerként az erősebbnek számító SZHP. Másrészt nekünk együtt jobb gazdaságpolitikánk van, nem egy hazug populista politika ez, hanem a szociális szféra minden rétegén segíteni kívánó politika – fogalmazott.

Nem elégedett pártja néhány helyi képviselőjének, tisztségviselőjének a munkájával. Mint mondta, a haladó politikusok is sokszor úgy viselkednek, mint a többiek egyes önkormányzatokban, alig várják, hogy megszerezzék a többséget, beüljenek a bársonyszékbe, majd erőszakosan és önkényesen viselkednek. Pánikhangulat uralkodik most, 2019 kezdetén az ilyen politikusok körében, mert tudják, hogy az idén lesz az SZHP választói közgyűlése – fejtette ki Vučić.

„NEM TETTÜK FÉLRE”

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért szorították a háttérbe Tomislav Nikolićot, a Szerb Haladó Párt alapítóját, korábbi államfőt, Vučić azt felelte, nem tudja, miért gondolják azt, hogy Nikolićot félretették, amikor megjelenik gyakran a médiában, és fontos feladatokat lát el továbbra is. Legutóbb részt vett a párt ünnepségén is – mondta Vučić. Ő az első számú alapítója a szervezetnek, míg ő maga a második. Amikor visszavonul a politikai életből, ő maga is akként cselekszik majd, mint Nikolić, nem lesz ott mindig mindenhol – tette hozzá.