2024. április 27., szombat

Drágul a földgáz, a cigaretta, a tv-előfizetési díj...

Növekszik a közszférában dolgozók fizetése

Január 1-je számos újdonságot hozott, mindenekelőtt a közszférában dolgozók fizetésének emelését, illetve a nyugdíjak is emelkednek majd, de ugyanakkor megdrágul a cigaretta, a földgáz és a gazdaság számára az áram. A villanyáram árának mintegy 20 százalékos emelése a gazdasági szakemberek szerint várhatóan több termék, így az élelmiszer árát is megemeli.

A gazdaság által felhasznált elektromos áram árának várható emelését még december elején jelentette be Aleksandar Antić energetikai miniszter. Az új elszámolást január 1-je óta alkalmazza a Szerbiai Villanygazdaság, és a drágulás csak azokat a vállalatokat érinti, akik az áramellátásról a Szerbiai Villanygazdasággal (EPS) kötöttek szerződést. A miniszter év végi ígéretei szerint az elektromos áram drágulása nem érinti a lakosságot, viszont a gazdasági szakemberek szerint a termelési folyamat költségeinek növekedése kihat majd a végtermékre is, így közvetetten a polgárok is érzékelni fogják a gazdaságra kivetett nagyobb terheket.

Drágul ugyanakkor a földgáz is, így azok, akik a téli hónapokban földgázzal melegítenek – megközelítőleg 250.000 háztartás országszerte –, az eddigi 32,28 dinár helyett az év első napjától kezdve 36,37 dinárt fizetnek majd a földgáz elfogyasztott köbméteréért, ám ez a drágulás hatással lesz a távfűtési rendszerekre is. Szerbia-szerte több városban a távfűtő művek kérvényezték az árak módosítását, hiszen emelkedett a fűtőolaj és a földgáz ára is, de több esetben az önkormányzatok visszautasították a benyújtott kérvényeket, így az ország területén működő 60 távfűtő mű közül csak 7 növelheti a távfűtés díját. Októbertől Szendrőn (Smederevón), Verbászon, Nova Varošban, Ópazován és Nišben már növelték, és Mitrovicán, valamint Užicén is növelik a távfűtés díját.

A dohányosok zsebét is sújtja a drágulás, mivel évente kétszer végzik a jövedéki adó összehangolását, januártól 10 dinárral többet kell elkülöníteniük egy-egy doboz cigarettáért. Ebben az évben még egy drágulással számolhatnak, mégpedig június 1-jétől, a dohánytermékekre kivetett luxusadó növelése miatt ugyanis 20 dinárral kerül majd többe egy doboz cigaretta.

A szeszes italok, a kőolaj-származékok, illetve a kávé ára ugyanakkor az infláció alakulását követi majd, így az év folyamán várhatóan ezeknek a termékeknek az ára is emelkedik.

Mint ismeretes, a köztársasági képviselőház nemrég megszavazta, hogy 150-ről 220 dinárra emelik a tévé-előfizetést, így az elektromos áram januári számláján, amit februárban kézbesítenek, már a magasabb összeggel találkozhatnak a polgárok.

Anyagiak tekintetében jobb év elé néznek a közszféra dolgozói, így hosszabb időszak után január 1-jétől magasabb az egészségügyi dolgozók fizetése is. Az egészségügyi nővérek és technikusok havi járandóságát 12 százalékkal, az orvosok és fogorvosokét pedig 10 százalékkal növelik. A rendőrségen, a katonaságnál és a szociális védelemben dolgozók fizetése pedig 9 százalékkal lesz magasabb. Az adóhivatal, valamint a vámigazgatóság hivatalnokai 8,5 százalékkal több pénzt kapnak kézhez ettől az évtől, míg a többi, közszférában dolgozó fizetése 7 százalékkal növekszik.

Nő a közvállalatokban dolgozók fizetése is 5 százalékkal, hiszen annak idején az ő fizetésüket is csökkentették.

Tizenöt dinárral magasabb a minimális munkabér értéke január 1-je óta, vagyis 155 dinárt számolnak egy órára, így a havi bérminimum meghaladja a 27.000 dinárt.