2024. április 27., szombat

Hamarosan épülnek az olcsó lakások

Dél-Szerbiában startol az állami támogatású ingatlanprogram

Január végén Vranjéban és Nišben megkezdődik az állami támogatású, úgynevezett olcsó lakások építése a biztonsági erők tagjai számára – jelentette be tegnap Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes, építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter. Mint mondta, a következő két évben nyolcezer lakás épül föl. Az említett két dél-szerbiai városban már megszerezték a szükséges engedélyeket, és aláírták a szerződést a kivitelezőkkel. Arra számít, hogy a hónap végén az első alapköveket is lehelyezhetik. E két településen egy év alatt készülnek el az új lakások. Vranje 186, Niš 190 új ingatlant kap.

A miniszter elmondta, hogy folyamatban van a műszaki dokumentáció rendezése a többi városban tervezett lakások esetében is. Mint mondta, kezdetben a biztonsági erők kötelékeiben dolgozók juthatnak olcsón új hajlékhoz, de amikor elkészülnek az ingatlanok Vranjéban, Nišben, Mitrovicán és Belgrádban, akkor a kormány fontolóra veszi a lakásvásárlási modell kiszélesítését a lakosság többi kategóriájára, például az orvosokra, tanügyi dolgozókra is. Hangsúlyozta, hogy a munkálatok során az alapanyag nyolcvan százaléka hazai előállítású termék, ami kedvező hatást fejt ki a szerbiai gazdaságra is.

Az említett városokon kívül Kraljevón, Újvidéken és Kragujevacon is épülnek lakások. A biztonsági erők tagjai számára épülő ingatlanokra 63,35 millió eurót fordít az állam. A lakások négyzetmétere, a képviselőházi döntés értelmében, nem lehet magasabb 500 eurónál.