2024. április 26., péntek

Hazugság, hogy nem hazudik

A politikai nyilatkozatokat nagymértékben a félinformációk, a hazugságok, a pontatlan adatok határozták meg – áll az Istinomer éves összegzésében

A 130 elemzett, a polgárok figyelmét is nagymértékben felkeltett politikusi kijelentés jó része negatív osztályzatot kapott az Istinomer (Igazságmérő) honlaptól, mert azokban sántított az igazságtartalom, a következetesség, vagy egyszerűen nem teljesült a kijelentésben tett ígéret. Az Istinomer kimutatása szerint az idei nyilatkozatokat nagymértékben félinformációk, hazugságok, pontatlan adatok jellemezték. Három kategóriába sorolták a politikusok megnyilatkozásait, és mindössze nyolc kijelentésnek tudtak pozitív besorolást adni.

Az elemzett kijelentések harmada Aleksandar Vučić államfőtől származik. Mint közölték, a köztársasági elnök 2018-ban is meglehetősen erőteljesen uralta a médiateret. Összesen 36 jelentősebbnek vélt kijelentését elemezték, ebből azonban csak hármat minősítettek pozitívnak az igazságtartalom és a következetesség alapján. Két olyan közlése volt, amelyre közepes értékelést adott a portál, ezek sem igaznak, sem hamisnak nem titulálhatók.

A második legtöbbet osztályzott személy Siniša Mali pénzügyminiszter, aki korábban Belgrád polgármestere volt. Az Istinomer kimutatása szerint 13 elemzett kijelentéséből 11 kapott negatív, 2 pozitív osztályzatot.

A portál közölte, hogy a politikusok gyakran hoztak fel kijelentéseikben ellenőrizhetetlen adatokat, a kontextusnak nem megfelelő ténymegállapításokat, ezért a közlendő osztályozása során új minősítéseket is bevezettek: az „ellenőrizhetetlen” és a „tényekkel való visszaélés”, vagyis ferdítés kategóriáját.

A portál olvasói az év hazugságának Aleksandar Marković szerb haladó párti képviselő parlamenti ülésen tett egyik kijelentését választották, miszerint Vučić még soha sem hazudott politikai pályafutása során. Az Istinomer arra is emlékeztetett, hogy ez az első év, amikor nem Vučić valamelyik kijelentése lett az év hazugsága. Igaz, versenyben volt ő is azzal a nézetével, hogy a modern kori szerb történelem legnagyobb támogatottságát élvezve választották meg. Tanácsadója, Suzana Vasiljević azt találta mondani, hogy Vučić nem élvezte a sajtó támogatását a kampányban, Ana Brnabić kormányfő pedig azt, hogy a Pristinával folytatott párbeszéd teljesen nyilvános, transzparens. Siniša Mali egyszer úgy fogalmazott: senki sem épít metrót a város legnépesebb negyedeiben. Valamennyien jelöltjei voltak az év hazugsága „elismerésnek”.