2024. április 26., péntek

Topolya visszavárja az egyetemi hallgatókat

Százegy fiatal kap ösztöndíjat az önkormányzattól

Topolya község önkormányzata 101 egyetemistának biztosít ösztöndíjat a 2018/19-es tanévben. A kedvezményezett hallgatók a hét elején írták alá a szerződést, a legjobb eredményt elért egyetemistát és a hiányszakmát tanulókat pedig a polgármester fogadta pénteken.

A legjobb egyetemista, Milan Bursać 30 ezer dináros egyszeri támogatást vehetett át, a hiányszakmát tanulók pedig ünnepélyesen aláírták az ösztöndíjszerződésüket az önkormányzat tanácstermében. Az idén a topolyai községben hiány volt általános orvosból, okleveles villamosmérnökből és okleveles gépészmérnökből.

Milan Bursać a szabadkai építészeti egyetem másodéves hallgatója, eddig 10-es a tanulmányi átlaga. Az egyébként Tomislavci településen élő fiatalember elmondta, hogy mindig is úgy képzelte el életet, mint aki alkot és épít, és most, hogy sikerült ennek a szellemében folytatni a tanulmányait, erre úgy tekint, mint személyes álmainak beteljesülésére. Az Újvidéki Egyetem Építészmérnöki Karának szerkezetmérnöki szakán eddig minden vizsgáját a maximális, 10-es osztályzattal teljesítette.

Kislinder Gábor polgármester a fogadáson azon reményének is hangot adott, hogy az önkormányzat erőfeszítéseinek köszönhetően a jövőben helyben is lehetőség lesz a boldogulásra, és ezek a fiatalok visszajönnek majd, hogy gyarapítsák ezt a környezetet, és hozzájáruljanak további fejlődéséhez. A hiányszakmákat tanuló 14 egyetemista havi 12 500 dinár ösztöndíjat kap, a pénz átutalása pedig még az év vége előtt megtörténik. Az idén 107-en pályáztak önkormányzati ösztöndíjra, közülük 101-en eleget is tettek a feltételeknek, ami igen jó aránynak számít. A hiányszakmát tanulók közül öten általános orvosi szakon tanulnak, négyen okleveles villamosmérnöki szakon, öten pedig okleveles gépészmérnöki szakon tanul.

A kedvezményezettek közül Majlát Edit a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának ötödéves hallgatója. A fogadáson elmondta, hogy nagy örömére szolgál, hogy ezt a szakot is kiemelt ösztöndíjban részesítik. Bábi Emese ugyanezen a szakon negyedéves, és elmondta, hogy tervei között szerepel, hogy visszatér és itt dolgozik. 

A polgármester azt is elmondta, hogy az általános és középiskolások támogatására szánt összeget is folyamatosan sikerül növelni, és ma már eljutottak arra a szintre, hogy minden általános és középiskolás diáknak, aki utazni kényszerül az oktatási intézménye és a lakhelye közötti távon, teljes mértékben fedezni tudják az utaztatás költségeit.

Topolya község erre a célra évente mintegy 12,5 millió dinárt fordít, Kislinder pedig azt is elmondta, hogy a jövőben a támogatásra szánt keretet is szeretnék tovább növelni.