2024. április 27., szombat

Több mint 75 ezren vettek részt Akihito császár utolsó hivatalos születésnapi ünnepségén

Több mint 75 ezren vettek részt vasárnap Akihito japán császár utolsó hivatalos születésnapi ünnepségén az udvar közlése szerint, a legtöbben az ő három évtizedes uralkodása alatt.

A 85 éves császár palotája erkélyéről üdvözölte a vendégeket, és beszédében megemlékezett a szigetországot sújtó természeti katasztrófák áldozatairól. Az ünnepnap előtt nyilatkozatot adott a sajtónak, és ebben fontosnak mondta, hogy a japánok ne feledkezzenek meg a II. világháborúban meghalt számtalan honfitársukról, hogy tudatosítsák: az ország háború utáni békéje és felvirágzása az elpusztultak áldozatának és az új nemzedékek fáradhatatlan erőfeszítéseinek köszönhető, valamint fontosnak nevezte, hogy a történelmet hitelesen mutassák be a háború után született generációknak.
"Óriási vigaszt jelent nekem, hogy a Heiszei (a "teljes béke megvalósításának" korszaka) háború nélkül ér véget Japánban" - mondta. Akihito az egyetlen császárként regnáló államfő, a világ legrégibbi uralkodóházának 125. tagja, aki jövő áprilisban lemond a trónjáról, és ezzel véget ér a Heiszei korszak is. A japán császárok születésnapja hagyományosan nemzeti ünnep az országban, ezen a napon a császári palotát is kinyitják a nagyközönség előtt.