2024. április 27., szombat

Test, lélek és nemzet épülésére

Hamarosan befejeződik a Doroszló–Szentkút kiépítésének jelenlegi fázisa

A doroszlói Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei kegyhely történelmében hozzávetőlegesen hatvan csodálatos gyógyulást jegyeznek. Napjainkban, a mentális problémák, betegségek korában elsősorban a lelki, szellemi központ szerepét tölti be, ilyen jellegű feltöltődést, megújulást nyújt a zarándok hívek számára. A kegyhely, a különböző táborok, gyermek, ifjúsági és felnőtt zarándoklati alkalmak által nem csupán a vallási, egyházi, hanem mindezzel együtt a nemzeti hagyományokhoz való ragaszkodást is erősíteni kívánja.

Magaslati havas fotó a SzentkútróL (Komáromi József felvétele)

Magaslati havas fotó a SzentkútróL (Komáromi József felvétele)

A Magyar Kormány a 2016-ban benyújtott szentkúti infrastruktúra bővítéséről és kiépítéséről szóló kérvényre a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott és prioritásként kezelt felterjesztésével 760 millió forint kormányzati támogatásban részesítette a Doroszló–Szentkút egyházmegyei kegyhelyet. Ez a beruházás részben a szentkúti, vallási, lelkiségi igényeket hivatott kiegészíteni, továbbá új munkahelyek megteremtésének szándékával, és nagyobb rendezvények befogadásával a régió fejlesztéséhez is hozzájárul.

Az építkezések alapkövét 2017 nyarán tették le. Azóta folyamatosan zajlanak a munkálatok. Ft. Verebélyi Árpád főesperes, a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhely kormányzója elmondta, a beruházás megvalósításának első fázisa a vizesblokk kiépítése volt. A második épület a szakrális és multifunkcionális célt szolgáló, Európa-terem nevet viselő rendezvénycsarnok, amelynek területe 1900 négyzetméter. A 2000 férőhelyes, 1200 ülőhelyes hűtött, fűtött épület különböző rendezvényeknek, konferenciáknak, koncerteknek, ünnepségeknek adhat helyet.

Elsődleges funkciója, hogy a kisboldogasszony-napi nagybúcsúk alkalmával, ha esős az idő, fedett helyet biztosítson a virrasztó zarándokoknak, miséken résztvevő híveknek. A harmadik objektum az épülőfélben lévő, 60– 120 férőhelyes, hostel minőségű, előadóteremmel, iroda- és rekreációs helységekkel ellátott létesítmény lehetőséget biztosít, hogy ne csupán a búcsúi alkalmakkor, hanem az év bármelyik szakában tarthassanak lelki gyakorlatot, táborokat, zarándoklatokat, egyéb, a test és a lélek számára egyaránt feltöltődéssel szolgáló eseményeket.

Mindebből egyenesen következik, hogy szükség lesz majd munkaerőre bőven, irodai, konyhai, takarítószemélyzetre egyaránt. Emellett helye lesz a helyi kegytárgyak, továbbá a régióra jellemző emlék- és ajándéktárgyak árusításának is. Ilyen szempontból bizonyos, hogy a Doroszló–Szentkút hozzájárul majd a térség gazdasági fejlődéséhez.

December 31. az építési munkálatok határideje. Az előirányzott építkezési fázis befejeztével ,,téli álmot alszik” a kegyhely. Azonban egész éven át, a téli hónapokban is érdemes ellátogatni, a hófödte kegytemplom és a kút természeti környezete egyedülálló elmélyülési élményt nyújt a látogatóknak, az útról egy-egy imára betérőknek. A Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhely része a vallás- és egyházturisztikailag kijelölt útvonalaknak, így a Mária-út nevű zarándoklati utaknak is. Továbbá az egész éven át Bácskába érkező turistabuszok általában megállnak a Doroszló–Szentkúton, különösképpen a németországi utazók, a dunai svábok leszármazottai.

Ezek az emberek, akik ellátogatnak őseik földjére, akár több időt is eltöltenek a kegyhelyen. Amint a fentiekben említett infrastruktúrák elkészülnek, akkor az érdeklődőknek már nemcsak egy rövid bemutatást, hanem tartalmasabb programot is nyújtani tudnak majd.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.

A testi, lelki gyógyulást hozó Szentkút (Gellér Ágnes fotója)

A testi, lelki gyógyulást hozó Szentkút (Gellér Ágnes fotója)

A szabadtéri oltár és a kegytemplom látképe (Gellér Ágnes fotója)

A szabadtéri oltár és a kegytemplom látképe (Gellér Ágnes fotója)

A bővülő kegyhely látképe (L. Móger Tímea fotója)

A bővülő kegyhely látképe (L. Móger Tímea fotója)

Nyitókép: Magaslati havas fotó a SzentkútróL (Komáromi József felvétele)