2024. április 20., szombat

Küzdelem a madármérgezések ellen

Még midig gyilkol a Furadan – A madártani egyesület széles körű akciója

Csókán a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület szervezésében és a környezetvédelmi minisztérium támogatásával Állítsuk meg a madármérgezéseket, biztonságos életfeltételeket a madaraknak és az embereknek! elnevezésű projektum keretében nemrég ismeretterjesztő előadást tartott Milica Mišković, az egyesület aktivistája és Ágoston Attila törökkanizsai ornitológus, az ottani vadászegyesület elnöke.

Csóka határában négy éve tizenkilenc daru pusztult el (Gergely József felvétele)

Csóka határában négy éve tizenkilenc daru pusztult el (Gergely József felvétele)

A témával kapcsolatos beszélgetésre meghívták a csókai, törökkanizsai, zentai, mokrini, hódegyházi vadászok és gazdálkodók képviselőit.

A számos felhívás és figyelemfelkeltő akció ellenére Vajdaság területén az elmúlt másfél évtizedben 1268 madármérgezést regisztráltak az egyesület munkatársai. Ez csak a felderített esetek száma, a terepen minden bizonnyal ennél sokszorta több ragadozó madár és más madárfaj esik áldozatul szándékos mérgezés vagy a mezőgazdaságban használt vegyszerek, rágcsálóirtó és növényvédő szerek használata miatt.

Szerbiában sajnos mind a mai napig illegális forgalomban van a négy éve betiltott karbofurántartalmú Furadan rovarölő szer, amely a legtöbb áldozatot követelt az elmúlt években. Vajdaság egyes területein folyamatosan használják róka, sakál, kóbor kutya mérgezésére. A kihelyezett mérgezett csalit, mérgezett háziállattetemet a ragadozó madarak, a sasok és ölyvek hamar megtalálják, és fogyasztanak belőle, ami a pusztulásukat okozza. Tartományunk területén az említett időszakban 98 fokozottan védett réti sas esett áldozatul a szándékos mérgezéseknek.

A védett madár és más állatfajok szándékos mérgezése bűncselekménynek számít, és a pénzbírság mellett három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Sajnos nagyon nehéz tetten érni az elkövetőket, ami megnehezíti a jogi eljárást. Példaként említették az előadók Csókán a Feketetó közelében történ két darumérgezés ügyét. Az egyik még négy évvel ezelőtt történt, amikor is az Arenda disznófarm melletti állami földterületen Furadannal kezelt kukorica-vetőmagtól tizenkilenc daru pusztult el. A nagykikindai bíróságon még mind a mai napig nem született bírósági ítélet az ügyben.

Tömeges mérgezés történt három éve Bánátban Radojevo (Klári) határában, amikor is méreggel kezelt rágcsálócsalétket szórtak szét szakszerűtlenül, ami miatt huszonnyolc őz, egy rétisas, két róka és több egerészölyv pusztult el. A felelőtlen gazdát több millió dináros pénzbírságra és féléves elzárásra ítélte a nagykikindai bíróság. Két éve Magyarkanizsa határában, a Tisza-töltés közelében egy vadetető mellett hat elpusztult egerészölyvet találtak. Valaki Furadannal mérgezett májat rakott ki. Szilágyi környékén éveken keresztül mérgezték a sakálokat, de főleg ragadozó madarak estek áldozatul.

A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület folytatja a felvilágosító kampányt, és arra kér mindenkit, ha a terepen elhullott ragadozó madarat, kihelyezett csalétket talál, ne nyúljon hozzá, hanem értesítse a hatóságokat, a rendőrséget (kötelesek kiszállni a helyszínre) és a községi felügyelőséget.