2024. április 27., szombat

Különleges kézműves termékek

Újévi jótékonysági rendezvény

Egyedi, kézműves termékek szerepeltek a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság által szervezett humanitárius vásáron a tartományi kormány díszcsarnokában. A hatodik alkalommal megszervezett jótékonysági rendezvény célja a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó intézmények munkájának és tevékenységeinek a népszerűsítése.

Az újvidéki Ison inkluzív gyermekkórus izgalmas műsorral rukkolt elő (Fotó: Dávid Csilla)

Az újvidéki Ison inkluzív gyermekkórus izgalmas műsorral rukkolt elő (Fotó: Dávid Csilla)

A változatos programban újvidéki, pancsovai, nagybecskereki, zombori, palánkai, szabadkai és ópázovai szakosított oktatási-nevelési intézmények diákjai vettek részt. A vásár során eladott termékekből befolyó összeget az iskolák használják fel. Milan Kovačević tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárhelyettes köszöntötte a jelenlévőket.

– Szeretnénk, ha minél több iskola és intézmény bekapcsolódna a jövőben a jótékonysági kézműves vásár céljainak elérésében. Az elkövetkező időszakban a különleges bánásmódot igénylő gyermekekkel foglalkozó intézmények könyvtárainak a felújítását mintegy négymillió dinár értékben támogatja a titkárság. Különféle tartalmú rendezvényeken keresztül igyekszünk közreműködni ezen iskolák tevékenységében és fejlesztésében – mondta Milan Kovačević.

A szabadkai Dositej Obradović Oktatási Központ és Diákotthon tanulói és tanárai az idén is örömmel vettek részt a rendezvényen.

– Természetes anyagokból készült termékeket hoztunk el a vásárra. Táskákat, fából, filcből és más természetes anyagokból készült dolgokat árusítunk. A Plavo srce cukorbeteg gyermekekért alapítványnak fogjuk felajánlani a termékek eladásából befolyó összeget. A gyerekek részt vettek a munkákban, együtt valósítottuk meg az ötleteket a rajzórákon. Fontos számukra e rendezvény, mivel láthatják a munkájuk értelmét és eredményét –  mondta Ződi Forgács Krisztina, a szabadkai iskola szaktanára.

 – Nagy hálával tartozunk a tartományi titkárságnak az összejövetel megszervezéséért, hiszen ez a rendezvény fontos találkozóhely a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó intézmények számára és lehetőség a gyermekek munkáinak a bemutatására. Mindemellett szép alkalom arra, hogy egy-egy szép szóval, zenével, apró ajándékkal köszöntsük egymást. A vásáron szereplő kézműves portékák arról tanúskodnak, hogy a fiatalok amellett, hogy tevékenyen töltik idejüket, egy-egy szakmát is kitanulhatnak az intézményben –  mondta Violeta Strahinjević, az újvidéki Dr. Milan Petrović Általános és Középiskola igazgatója.

A műsort követően meglepetésvendégként a gyermekek örömére a télapó is megjelent, és a titkárság által biztosított újévi csomagokkal ajándékozta meg a diákokat.