2024. április 27., szombat

Kősziklánk az ősi magyar dal

Népzenei vetélkedő Topolyán

A Kősziklánk az ősi magyar dal elnevezésű népzenei vetélkedő az általános iskolások és középiskolások népzenei versenye. A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ második alkalommal hirdette meg a rendezvényt, tavaly a Kodály-évforduló jegyében, most pedig a magyar zeneszerző születésnapján.

A versenyzők két dalcsokrot adtak elő (Herceg Eliabetta felvétele)

A versenyzők két dalcsokrot adtak elő (Herceg Eliabetta felvétele)

Vajdaság több településéről, Gunarasról, Szabadkáról, Horgosról, Zentáról, Kishegyesről, Pirosról, Muzslyáról, Törökbecséről és Temerinből, valamint Magyarországról 45 versenyszámmal neveztek be énekesek és hangszeresek, sajnos a nagy havazás miatt nem tudtak mindannyian eljönni a hétvégén Topolyára.

Huszonöt produkciót értékelt a négytagú zsűri. Csizmadia Anna és Kelemen Zsolt a hangszeres szólistákat és zenekarokat, valamint az énekegyütteseket, Hézső Zsolt és Szabó Annamária az énekes szólistákat és kettősöket hallgatta meg és pontozta. A verseny egyedisége, hogy kétfordulós, a szabadon választott összeállításon kívül egy Kodály Zoltán által gyűjtött népdalt is elő kellett adni: 3 dal közül választhattak a versenyzők – hallottuk Csizmadia Annától, aki magas színvonalú versenyként jellemezte a rendezvényt, melyben szemmel látható a folyamatos munka, a fejlődés.

A zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen jó produkciókat láttak. Minden kategóriában bronz, ezüst és arany minősítést osztottak ki. Két kiemelt arany minősítés is született, az egyiket az énekcsoportok kategóriájában a Szabadkai Zeneiskola Dalkötő énekegyüttese érdemelte ki, a másikat pedig a horgosi Korponai Réka és Kolozsi Anna énekkettősének ítélte oda a szakmai zsűri.

Minden fellépő emléklapot kapott, a díjazottak pedig hangzó anyagokkal ellátott könyvekkel lettek gazdagabbak: a Hagyományok Háza kiadványait minden bizonnyal haszonnal forgatják majd a továbbiakban.

A díjkiosztó ünnepség (Herceg Elizabetta felvtele)

A díjkiosztó ünnepség (Herceg Elizabetta felvtele)

A verseny után a moziterem színpadán táncházban szórakozhattak a résztvevők Varga Viola és Gazsó Tibor irányításával, a Pendergő tamburazenekar muzsikájára.

A rendezvény méltó lezárásaként a Fokos zenekar lemezbemutató koncertjére került sor a topolyai moziteremben, Az óbecsei zenekar Jókedvemben című lemezének bemutatóját hallhatták, láthatták az érdeklődők. A koncert után táncházban húzták a talpalávalót a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ nagytermében – tudtuk meg Kisimre Szerda Annától, a vetélkedő szervezőjétől.