2024. április 27., szombat

Brüsszeli levél Pristinának

Elmarasztalták Haradinajt az egyoldalú lépések miatt – Az EU továbbra is Thaçival kíván tárgyalni

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Johannes Hahn bővítési és Cecilia Malmström kereskedelempolitikai biztos újabb levélben fordultak Ramush Haradinaj koszovói kormányfőhöz, melyben egyebek mellett azt is megállapítják, hogy egyoldalú lépéseivel veszélybe sodorta a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet, vagyis azt az előrelépést, amelyet az eddigiekben sikerült elérni a brüsszeli dialógus révén. Az európai politikusok minden bizonnyal a szerb árura kivetett új vámilletékre és a koszovói biztonsági erők hadsereggé alakítására céloztak. Üdvözölték azt a határozatot, amelyet Haradinaj javaslatára a koszovói képviselőház fogadott el, rámutattak azonban arra, hogy a párbeszéd ugyanolyan felállásban folytatódik majd, ahogyan eddig is zajlott, s Koszovó hivatalos képviselőjének, a pristinai vélemény továbbítójának továbbra is egyedül Hashim Thaçi elnököt tartják, annak ellenére, hogy a parlamenti rezolúció egyik célja éppen Haradinaj pozíciójának megerősítése volt a tárgyalásokban, számolt be a levélről kiszivárgott részletekről a pristinai média.

Maja Kocijančič, a biztonságpolitikai főképviselő sajtófelelőse csak azt erősítette meg az újságíróknak, hogy az említett három magas rangú tisztégviselő valóban küldött levelet Haradinajnak, arról azonban nem kívánt beszélni, hogy milyen megállapításokat tartalmaz a dokumentum. Annak részleteit a Gazeta Express fedte fel. Mint közölték, az európai politikusok nem értenek egyet Haradinajnak azzal a korábbi kijelentésével, hogy a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd során az eddigiekben kevés eredmény született, majd az írás folytatásában, a haradinaji megállapítás elutasítását követően, a brüsszeli politikusok arra is kitértek, hogy a koszovói kormány számára egyértelmű kell legyen: a tárgyalásokat az eddigi módon és személyekkel kívánja az Európai Unió folytatni.

– Erőteljesen el kell utasítanunk azt az Ön által közölt véleményt, mely szerint a párbeszéd stagnál. Ehelyett azt kell megállapítanunk, hogy a két elnök által vezetett dialógus állandó haladást ért el. Ebbéli véleményünket megosztottuk a Miniszterek Tanácsának tagjaival is a decemberi ülésen, s valamennyiüktől támogatást kaptunk a folyamat folytatására – áll a Gazeta szerint a Haradinajhoz intézett brüsszeli levélben.

Mogherini, Hahn és Malmström azt is megállapította, hogy a koszovói parlament által elfogadott határozat a dialógus kapcsán fontosnak számít, s annak éppen a párbeszéd folytatásához kell hozzájárulnia. Elő kell segítenie azt, hogy az eredmények még gyorsabb ütemben szülessenek meg a jövőben, értékelték.

– Üdvözöljük a pristinai álláspontokat, melyeket alapvető álláspontokként kezelünk a koszovói elnök által vezetett párbeszéd folytatásában. Az EU által vezetett párbeszéd az egyedüli reális kerete egy végleges megállapodás megszületésének – fogalmaztak az uniós vezetők.