2024. április 24., szerda

Ezúttal sem lesz fehér karácsonyunk

A hétfői erős fagyot követően a hétvégén felmelegedésre számíthatunk

Pénteken a nap folyamán tartományunk egész területén erős havazás kezdődött, és rövid idő alatt több centiméter hó hullott. A havazás szombaton este véget ért, viszont a kialakult hótakaró a lehűlés következtében megmaradt, és az előrejelzések alapján úgy tűnik, hogy az elkövetkező napokban is megmarad. A közlekedésben kisebb-nagyobb fennakadások keletkeztek, viszont a hírek szerint Szabadka környékén súlyosabb közlekedési baleset nem történt. Az utak viszonylag járhatók, de egyes mellékutakat még jelenleg is hó borít, és több helyen csúszósak a járdák is.

Hétfőn a hőmérő higanyszála mindvégig fagypont alatt maradt (Fotó: Gergely Árpád)

Hétfőn a hőmérő higanyszála mindvégig fagypont alatt maradt (Fotó: Gergely Árpád)

A palicsi meteorológiai állomás adatai szerint a havazás Szabadkán és környékén öt óra körül kezdődött, és változó intenzitással megállás nélkül hullott szombaton 19 óráig. A hótakaró pénteken fél nyolc körül kezdett kialakulni. A hótakaró vastagsága a szombat reggeli mérések szerint hét centiméter volt, míg vasárnap reggel 14 centiméter. Hétfőn reggel a korábbi olvadás következtében a hótakaró vastagsága 12 centiméter volt. Szombaton a nap folyamán 0 és -1 ºC között alakult a hőmérséklet, és ez a tendencia vasárnap is folytatódott. Vasárnap a naplementét követően, tehát 17 óra körül lehűlés kezdődött, és a hajnali órákban egyes helyeken -10 ºC-ot is mértek. Hétfőn a nap folyamán a hőmérő higanyszála mindvégig fagypont alatt maradt. A hétvégén csak gyenge szelet észleltek a meteorológusok, amely másodpercenkénti 1–2 méteres sebességgel fújt, és ennek hatására már szombaton több helyszínen is ködös részek alakultak ki.

Érintetlen hótakaró Szabadka fölött (Fotó: Patyi Szilárd)

Érintetlen hótakaró Szabadka fölött (Fotó: Patyi Szilárd)

Szabadka esetében a korábbi években a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat végezte a mellékutak és a járdák tisztítását. Az idei téltől kezdődően azonban a Útgazdálkodási, Várostervezési és Útügyi Közvállalat koordinálja a városban 110 utca, a peremvárosi kerületekben 127 utca, valamint a 134 000 négyzetméternyi gyalogjárda és kerékpárút tisztán tartását. A közvállalat közbeszerzési pályázata értelmében ezt a munkát az idén a verbászi Extra-Auto Transport cég végzi. A vállalatból kapott információink szerint a cég téli szolgálata pénteken 17 órakor kezdte meg az utak tisztítását. Pénteken Szabadka Város területén nyolc tehergépjárművet vetettek be, amelyek a hó eltúrását és az utak sózását végezték. A gyalogjárdák és kerékpárutak tisztításában negyven ember vett részt, az erre a célra szolgáló kisgépekkel. A munkát információink szerint szombaton és vasárnap folytatták, míg hétfőn a jegesedés elkerülése érdekében elsősorban az utak sózására koncentráltak. A cég fokozott óvatosságra inti a sofőröket.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint az elkövetkező napokban marad a hideg időjárás, viszont csütörtöktől kezdve a nappali legmagasabb hőmérséklet fagypont fölé emelkedik, szombattól kezdődően pedig éjszaka sem csökken fagypont alá. A hosszú távú előrejelzések alapján az idén sem lesz fehér karácsonyunk, de bízunk benne, hogy ez nem hat ki kedvezőtlenül az ünnepi hangulatra.