2024. április 26., péntek

„Egy az ötmillióból”

A hamis diplomák érvénytelenítése, az igazságos elbírálás, a sajtószabadság mellett és az erőszak ellen tüntettek Belgrádban

Szombaton este az egész napos hóesés ellenére több ezer ember gyűlt össze a Stop a véres ingeknek jelmondattal szervezett tüntetésen Belgrádban, amikor az összegyűltek az erőszak ellen emelték fel a szavukat. A tüntetést polgári megmozdulásként szervezték, ám az összegyűltek soraiban mindenekelőtt az ellenzéki pártok képviselői jelentek meg.

Fotó:Beta

Fotó:Beta

A Belgrádi Egyetem Bölcsészeti Kara előtti téren összegyűltek előtt ezúttal Dušan Teodorović egyetemi tanár olyan árvízhez hasonlította a Szerbiában uralkodó állapotokat, amiben az ország népe fuldoklik. Hozzátette, addig nincs esélyük a polgároknak ebből kikecmeregni, amíg egyszólamúság van, vagyis amíg Aleksandar Vučićról szól a hírek java. Ugyanakkor égető problémának nevezte, hogy mind a mai napig nem rendezték a választói névjegyzéket, utalva a visszaélések veszélyére. Beszédében kiemelte, ő egy az ötmillióból, utalva Aleksandar Vučić államfőnek a múlt heti tüntetés után tett kijelentésére, mely szerint akár ötmillióan is összegyűlhetnek tüntetni, ő egy követelésnek sem kíván eleget tenni.

Todorović kiemelte, a tüntetők követelése mindenekelőtt a nyugdíjasokra vonatkozik, hiszen megérdemlik, hogy visszafizessék nekik mindazt, amitől az állam megfosztotta őket. A másik követelésük pedig az egyetemi hallgatókra vonatkozik, akiknek jelentős része elhagyta az országot. Az egytemi tanár szavai szerint sürgősen meg kell semmisíteni a hamis diplomákat.

Tihomir Stanić színész azt hangoztatta, hogy békés tüntetésre gyűltek össze, hiszen az erőszak ellen emelik fel a szavukat. Így arra sarkallta az összegyűlteket, hogy mindenkivel, akivel útközben találkoznank a tüntetősétájuk során, magyarázzák el, miért is gyűltek össze, hogy minél többen csatlakozzanak hozzájuk.

A beszédek után a tömeg, amelynek élére Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Borko Stefanović, Boško Obradović és Zoran Živković állt, a Terazije, majd pedig a Milan király utca felé vette az irányt, és a Beograđanka épület előtt – ahol a Studio B televízió székháza van – a tömeg a Barbara nevet skandálta, elégedetlenségének adva hangot amiatt, ahogy a belgrádi helyi televízó riportere, Barbara Životić a múlt héten megtartott tüntetésről jelentett. Ezt követően a Miloš kenéz utcán keresztül folytatták az útjukat az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) székháza felé, és szintén a szabad sajtó mellett szólalt meg a tömeg. Itt hógolyók repültek az épület felé.

Az összegyűltek között képviselte magát mindegyik korosztály, az idősektől a legfiatalabbakig, még családok is felvonultak a tömegben. Voltak, akik a franciaországi tüntetést támogatva sárga láthatósági mellényt is húztak, de legtöbben Elkezdődött! (Počelo je!) jelvényt viseltek, amit a tüntetők között osztogattak.

A tömeg végül a Politika napilap székháza előtt, a Macedón utcában fejezte be a körsétáját, röviddel este 8 óra előtt.

A szervezők a következő tüntetésüket január 16-ára jelentették be.