2024. április 27., szombat

Átadták a Vajdasági Művészeti Intézet évi díjait

Pénteken este a Tartományi Képviselőház aulájában Dragana Milošević, a művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségekkel való kapcsolattartásért felelős titkár, Smiljana Vlajić, a Vajdasági Művelődési Intézet igazgatója a Szerb Ortodox Egyház méltóságai és más rangos vendég jelenlétében ünnepélyesen átnyújtotta az újvidéki székhelyű Vajdasági Művelődési Intézet évi díjait az arra érdemesülteknek.

Venczel Valentin, Smiljana Vlajić, Dragana Milošević, Ana Đurić, dr. Slavica Vujović és Selimir Radulović (Bozsoki Valéria felvétele)

Venczel Valentin, Smiljana Vlajić, Dragana Milošević, Ana Đurić, dr. Slavica Vujović és Selimir Radulović (Bozsoki Valéria felvétele)

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója, jeles színművész a rangos elismerést a multikulturális színház és az interkulturális együttműködés fejlesztésével, valamint az újvidéki Synergy#WTF nemzetközi színházi fesztivál létrehozásával érdemelte ki. Dr. Slavica Vujović oklevelesépítészmérnök, a Tartományi Műemlékvédő Intézet konzervátor tanácsadója, a Bács évszázadai projektum megálmodója és kezdeményezője a kulturális örökség megőrzéséért vette át a rangos kitüntetést. A Don QuijoteA hattyúk tavaCsipkerózsikaRómeó és Júlia, továbbá Zorba, a görög és Katarina Izmailova c. darabban nyújtott alakításért különféle elismerésben részesített, 27 éves Ana Đurić, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház balett-táncosa – akit a közönség legutóbb a Kaméliás hölgyben látott – a Kultúra Szikrái Díját vette át a 35 évnél fiatalabb alkotók kategóriájában.

A Vajdasági Művelődési Intézet Életműdíját Selimir Radulović érdemelte ki. A keresztény, „misztikus és titokzatos” verseiről is ismert alkotó számos rangos díjat kapott már költői, irodalomkritikai munkásságáért. Gazdag pályafutása során egyebek mellett 8 verseskötete, 5 antológiája és más művei jelentek meg, egyesek több nyelven. A Matica srpska könyvtárának igazgatója az Újvidéki Művelődési Központot vezette, igazgatója volt a Sterija Játékoknak és elnöke volt a Vajdasági Írók Egyesületének.