2024. április 16., kedd

Preduzetnička sfera održava zajednicu

PROMENA SMERA U NACIONALNOJ POLITICI

Za uspeh u proteklih četiri godine bili su neophodni vojvođanski Mađari i preduzetnici, koji su zajednički određivali ciljeve, zatim su tražili podršku mađarske vlade, tek tada je mogao da se pokrene program privrednog razvoja, podvukao je Arpad Janoš Potapi u svom pozdravnom govoru.

-Posle 2014. u nacionalnoj politici je došlo do promene smera. Pored tradicionalnih činilaca u nacionalnoj politici smo dodali pomoć za snalaženje u svojoj domovini i sistem podrške u privredi. Prve godine smo organizovali tematski program za Stručno osposobljavanje, zatim program za Mlade preduzetnike, a treće godine program za Porodično preduzetništvo. Na to su se nadovezali programi za razvoj većih preduzetnika. Ove godine sprovodimo program za prekogranična porodična preduzetništva. Istaknuti deo ovog programa je podrška mikropreduzetništvu, jer u Karpatskim basenima preduzetnici u 92% slučajeva zapošljavaju Mađare. Ako mi podržavamo mikropreduzetnike, preko njih, mi još desetak porodica po preduzetniku takođe podržavamo. Te porodice se, pretpostavljamo, neće odlučiti za napuštanje domovine, zadržaće svoje mađarske zajednice. 70% od jedne milijarde forinti, što je bilo namenjeno za podršku, je usmereno na te ciljeve - rekao je Potapi.

NOVAC SAM PO SEBI NIJE DOVOLJAN

Ištvan Pastor, predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara, se u svom govoru zahvalio Arpadu Janošu Potapiju i Sekretarijatu za nacionalnu politiku, kao i mađarskoj vladi na nesebičnom trudu i pomoći, što se bavi jačanjem privrede i porodice. Cilj je bio da preduzetnici prekograničnih mađarskih zajednica budu uspešni na tržištu - rekao je Pastor.

-O zajedničkim uspesima smo već referisali. Možemo prikazati više od 10 500 uspešnih preduzetništva. Takav razvojni ciklus smo pokrenuli, čija vrednost premašuje 250 miliona evra. Od kada znamo za sebe niko do sada nije dao takav vetar u leđa mađarskoj zajednici. U jednu ruku se možemo zahvaliti mađarskoj vladi za to, a u drugu vojvođanskim Mađarima, preduzetnicima, jer možemo imati novaca gomilu, ako nema ideja, znanja i snage za to. Više od 10 500 građana je imalo ideje u koje su toliko verovali da su uložili i svoj novac. Ištvan Pastor je zatim najavio jedan paket programa koji se sastoji od 23 modula, koji će služiti kao pomoć onima koji su već dobili podršku. Preduzetnike treba podržati ne samo novčano, već i znanjem i predavanjem iskustva. Mnoge bi od 10 500 ljudi koji su dobili podršku, nagovorio da se poduče za mentora. Tako bi mogli svoje preduzetništvo unaprediti, tako bi mogli pomoći onima koji sad počinju svoje poslovanje - rekao je Pastor.

PREDAVANJE ISKUSTVA MOŽE DA PRODUKUJE USPEH

Bela Meheš, predsednik Zajednice mladih preduzetnika Vojvodine, je izjavio da bi mladi imali mnogo koristi od toga kada bi iskusni preduzetnici preneli svoja iskustva i znanje na one koji tek počinju. Ovu praksu bi i u budućnosti trebalo praktikovati. Mnogi preduzetnici u početku imaju dileme, nesigurnost, koji korak treba načiniti a da ne pogreše - rekao je Meheš.

Žužana Farkaš, inženjer, savetnik u Design Terminalu je kao mentor učestvovala na ovom skupu. Održala je predavanje o poteškoćama u preduzetništvu u različitim fazama. Slušaoci su mogli da procene u kojoj fazi se nalazi njihovo preduzeće, i koji su problemi mogući. Mogu se dati korisni saveti na šta preduzetnici treba da obrate pažnju - istakla je Žužana Farkaš.

-Iskustva iz Mađarske govore o tome kako su korisna ovakva predavanja, kao i pojedinačna mentorisanja. Posle započetog preduzetništva, najčešći problem je da čovek misli da samo on može da rukovodi preduzećem, i veoma je teško steći poverenje u nekog drugog. Ali u takvom slučaju će zauvek ostati preduzeće za jednu osobu. U drugoj fazi potrebno je rešiti mnoge nedaće i zadatke, to jest, treba podeliti poslove i funkcije pametno - objašnjavala je Žužana Farkaš.