2024. március 28., csütörtök

A fejlesztési stratégia mentén

Évértékelőt tartott Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester

Hagyományos évértékelőjét tartotta meg tegnap Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester, aki a 2018-ban elért, valamint a folyamatban lévő beruházásokról és fejlesztésekről beszélt.

Magyarkanizsa községhez tizenhárom település tartozik, így joggal mondható el, hogy nagy odafigyelést igényel az, hogy mindegyik hasonló ütemben fejlődjön. A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat tartja magát abbéli elhatározásához, hogy a turizmusfejlesztésre helyezi a legnagyobb hangsúlyt, ám az az idő, amíg a gyümölcs beérik, egyetlen esetben sem egy pillanat, sőt nem is egy év műve. Jó azonban tudni, hogy a munka folyik, az akarat és a lendület megvan, sőt úgy tűnik, az eszközök is adottak lesznek.

A polgármester kiemelte, jelenleg nyolc európai uniós projekt zajlik a község területén, ami a turizmusfejlesztést illeti, de érinti az ifjúsági programokat is. Az infrastruktúrát illetően kiemelte azt a 220 milliós IPA-programot, amely a víztisztító kiépítésére irányul, ennek az adminisztrációs feladatait végezték el ebben az évben, ami elengedhetetlen a továbblépéshez. Kitért az aszfaltozásokra is, amelyek a községben zajlottak, a mezőgazdaság-fejlesztés kapcsán pedig elmondta azt is, hogy mintegy tízmillió dinárt fektettek ebbe az ágazatba.

Természetesen nem maradhatott ki az oktatás- és az egészségügy sem. Megtudhattuk, hogy az oromhegyesi Arany János Általános Iskola felújítása, annak ellenére, hogy tartományi támogatással valósult meg, igencsak megterhelte a községi büdzsét, annál is inkább, mivel egy olyan kiadásról volt szó, amely derült égből villámcsapásként érte az önkormányzatot. Jó hír viszont, hogy mindennek ellenére a község oktatási intézményeire ötvenmilliónál is többet tudtak költeni állapotmegőrzésre és fejlesztésre is a tartományi oktatási titkárság hathatós közbenjárásával. Az egészségügyről elmondta, amellett, hogy folyamatosan kénytelenek a sok évvel ezelőtti tartozást törleszteni, sikerült a települési rendelők közül a legrosszabb állapotban lévőket szinte teljesen újjávarázsolni.

Az ifjúságpolitika, a sportfejlesztés és a civil szervezetek kapcsán fontosnak tartotta kiemelni, hogy a megkezdett úton haladnak, ami előirányozza a zavartalan működést. A családbarát önkormányzat nagy figyelmet fordít a művelődési intézmények működtetésére és egy-egy település kiemelt rendezvényének támogatására.

Lapunk hétvégi számában bővebben olvashatják a magyarkanizsai polgármester évértékelőjét, kitérve a legégetőbb problémákra és a büszkeségre okot adó eredményekre is.