2024. április 26., péntek

Kapcsolatteremtés a nézőkkel

Portréfilm-bemutató a Petőfiben

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ Darányitelepi Társalgójának vendége tegnap este Jódal Rózsa írónő, valamint Rózsa Anikó és Kabók Roland, a Vajdasági Televízió alkotói voltak.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A filmezés szépségeiről és nehézségeiről meséltek saját szemszögükből, szó esett írásról, barátságról, az álnevekről, meg a közelgő ünnepekről is. A beszélgetés után levetítették a Vajdasági Művelődési Intézet által Medijakult elismeréssel díjazott, Jódal Rózsát bemutató portréfilmet, amelynek ötlete egy évvel ezelőtt született meg. Rózsa Anikó elmesélte, hogy miután megérlelődött az elképzelés, szeptemberben három napig forgattak. – A Rozmaring című filmet 2019. január 7-én este 8 órakor, a Napjaink keretében, a gyermekirodalom fontosságáról készült összeállítás után sugározzuk majd – hallottuk.

A portréfilmmel kapcsolatban elhangzott az is, hogy operatőrei Garbac Árpád és Vladimir Matuski, a vágó Vladimir Antić, míg rendezői szerepben Rózsa Anikó és Kabók Roland alkottak. Anikót tavaly és az idén többször díjazták már különböző portréfilmekért: – Jó, ha mi alkotók tudunk a közönségünkkel beszélgetni, hiszen ebből kiviláglik, hogy milyen irányban haladunk, mire van szükségük nézőinknek, újabb ismeretségek és potenciális témák születnek – véli a rendezőnő.

A tegnap esti, hangulatos beszélgetés után hamarosan hasonló estet szerveznek Szabadkán is. Az alkotócsapat tervbe vette azt, hogy egy nap Versecen is bemutatják a filmet. Ez a város megjelenik a filmben, Jódal Rózsa sokat beszél róla. Jódal Rózsa szerkesztő és dramaturg akkor került az Újvidéki Rádióhoz, amikor a rádióhangjáték a fénykorát élte. Előzőleg húsz évig újságíró volt, a Jó Pajtás irodalmi rovatát szerkesztette. Sok rovata volt még ezenkívül, legjobban a Hadaró Jutkát szerette. Sokat utazott, bejárta egész Vajdaságot, az akkori Jugoszláviát, de a Jó Pajtás csapatával külföldre is eljutott, hivatalosan is, Magyarországra, Romániába, Németországba, Görögországba, Lengyelországba, iskolákkal, gyermekintézményekkel, testvérlapokkal tartották a meleg, baráti kapcsolatot. A rádióban a múlt század ’70-es és ’80-as éveiben gyermekhangjátékokat szerkesztett, jelenleg novellákat, meséket ír a Hídba, az online-folyóiratokba, és a magyarországi Hitelbe, valamint a lapokba, könyvkritikákat a Szempontnak – s olykor hangjátékokat is ír.