2024. április 26., péntek

XVII. századi kaszárnya maradványai Péterváradon

Az óváros utcáinak felújítási munkálatai során XVII. századi kaszárnyák maradványaira bukkantak a dolgozók, az objektumokat rekonstruálják, és a terv szerint nyílttéri múzeummá alakítják át

Régi kaszárnyák romjaira bukkantak Péterváradon az utcai felújítások során, Siniša Jokić, a Műemlékvédelmi Intézet igazgatója elmondta, hogy a most feltárt kaszárnyák a XVII. századi térképeken is szerepelnek.

Pétervárad óvárosának a felújítási munkálatai javában tartanak, a munkások XVII. századi kaszárnyák maradványaira bukkantak (Ótos András felvétele)

Pétervárad óvárosának a felújítási munkálatai javában tartanak, a munkások XVII. századi kaszárnyák maradványaira bukkantak (Ótos András felvétele)

– Valóban kiváló felfedezésről van szó, ezek a kaszárnyák nagyon jó állapotban vannak, a padlózatuk még most is eredeti állapotban van, és az objektumokhoz vezető XVIII. században kiépített szennyvízelvezető hálózatok is megmaradtak. Az ásatások során egy lány sírjára is rábukkantak a középkorból, amely alig károsodott meg – magyarázta a Műemlékvédelmi Intézet igazgatója.

A Prota Mihaldžić, a Lisinski és a Vladimir Nazor utcák a Péterváradi várhoz tartoznak, és állami védelem alatt állnak. A Péterváradi vár óvárosát a XVIII. században építették, amely annak idején egy polgári-katonai komplexum részét képezte – olvasható a Vajdasági Rádió és Televízió honlapján.

Pétervárad óvárosa úthálózatának a rekonstrukciója, azaz a munkálatok első fázisa most egy időre leállt, amíg véget nem ér a XVII. századi objektumok rekonstruálása. A Vladimir Nazor utcát már felújították (alsó felvételünkön), befejezték az archeológiai kutatásokat is, kialakították a járdákat és az útszegélyeket.

– A Péterváradi várban több archeológiai pontot alakítunk ki, ezeken a helyeken eredeti állapotban lesznek megtekinthetők a felfedezett tartalmak. A feltárt, XVII. századi kaszárnyákból nyílttéri múzeumokat alakítunk ki, amelyeket az Európa Kulturális Fővárosa projektum keretében mindenki megtekinthet majd – mondta Jokić.

Pétervárad óvárosát az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretében újítják fel, új köntösben várja majd a 2021. évet, amikor rengeteg turista érkezik majd tartományi székvárosunkba.