2024. április 26., péntek

Két fejezetet nyitottak meg

Hahn: A joguralom megerősítése alapfeltétele az újabbak megnyitásának

Brüsszelben az EU-csatlakozási tárgyalások két újabb fejezetét nyitotta meg tegnap Szerbia. Ezúttal a 17-es tárgyalási fejezetet, ami az ország gazdasági és a monetáris politikájára vonatkozik, illetve a 18-as, statisztikával foglalkozó fejezetet nyitották meg. A 2014 januárjában kezdődött szerb csatlakozási tárgyalások során a 35-ből eddig 16 fejezetet nyitottak meg, és kettőt sikerült ideiglenesen lezárni.

Fotó: AP/Beta

Fotó: AP/Beta

Johannes Hahn bővítési biztos (a felvételen) a tegnapi kormányközi konferenciáján kiemelte, újabb fejezetek nyílhatnak meg, amint és amennyiben megteremtődnek a megfelelő feltételek.

Johannes Hahn többek között azt is kijelentette, hogy az 17-es tárgyalási fejezet az állami költségvetés átláthatóságát követeli meg, illetve a gazdasági és monetáris reformok véghezvitelét. A 18-as tárgyalási fejezet kapcsán pedig megjegyezte, hogy Szerbiának jelentősen több elektronikus adatbegyűjtésre lenne szüksége, majd kiemelte, hogy a joguralom megerősítése terén Szerbia tett ugyan előrelépéseket, de az uniós tagállamok szerint erre nagyobb figyelmet kellene fordítania, hiszen ez a feltétele az újabb tárgyalási fejezetek megnyitásának.

Jadranka Joksimović euróintegrációval megbízott miniszter kijelentette, nem elégedett azzal, hogy csak két tárgyalási fejezet nyílhatott meg, de nem is elégedetlen. Hozzátette, azt szeretné, ha az EU Szerbiára komoly tárgyalófélként tekintene, amely a régió békéjének és stabilitásának megtartása mellett száll síkra. Szavai szerint az ország jelentős lépéseket tett a joguralom terén, ám ez nem elég, mindent megtesznek azért, hogy Szerbia EU-taggá váljon.

A kormányközi konferenciát megelőzően Jadranka Joskimović és Szíjjártó Péter magyar külügyminiszter egyetértési és technikai szakértői segítségnyújtásról írt alá megállapodást, hangsúlyt adva ezzel annak, hogy Magyarország támogatja Szerbiát az euróintegráció útján.

Az EU tagországainak diplomáciai vezetői ma a Nyugat-Balkánról, valamint a Belgrád–Priština-párbeszédről tárgyalnak.