2024. április 27., szombat

Élményszerű olvasóvá nevelés

Elsős diákok számára tartanak foglalkozásokat a zentai Városi Könyvtárban

A zentai Városi Könyvtár munkatársai jó ideje kiemelt célkitűzésüknek tekintik, hogy minél több fiatalt bevonzzanak a könyvtárba, hiszen azt vallják, az olvasás igényét minél korábban, lehetőleg már kisgyermekkorban ki kell alakítani ahhoz, hogy később is éljen bennünk. Az óvodás és iskolás korosztály érdeklődését elsősorban változatos programok segítségével lehet felkelteni az olvasás iránt, amihez nélkülözhetetlen az intézményekkel kialakított jó kapcsolat. A kooperatív munka mellett szembe kell nézni azzal a huszonegyedik századi kihívással is, miszerint a papíralapú írások egyre inkább kezdenek háttérbe szorulni, aminek következtében a könyvtárak is egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. Éppen ezért mindent meg kell tenniük azért, hogy érdekessé, hívogatóvá varázsolják azt a közeget, amelyben a fiatalok közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a könyvekkel, vagyis olyan foglalkozásokat kell kínálni a diákoknak, amelyek vonzóvá teszik számukra nemcsak a könyveket, hanem magát az intézményt is.

A Thurzó Lajos általános iskola első osztályos diákjai a zentai Városi Könyvtárban

A Thurzó Lajos általános iskola első osztályos diákjai a zentai Városi Könyvtárban

A zentai Városi Könyvtárban az első osztályos gyermek számára Be-Te-Kincs címmel indult új foglalkozássorozat, amelyre december és január folyamán összesen nyolc elsős osztályt várnak, kettőt a Thurzó Lajos, kettőt a November 11., egyet a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály és egyet a tornyosi Tömörkény István általános iskolából.

– Ennek a foglalkozásnak több célja is van. Az egyik az, hogy jó szakmai kapcsolatot alakítsunk ki az iskolákkal, az osztálytanítókkal és természetesen a gyerekekkel. Fontosnak tartjuk, hogy a kisdiákok az év folyamán legalább egyszer látogassanak el hozzánk, és iratkozzanak be a könyvtárunkba, ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyermekek a jövőben olvasókká válhassanak. Mi, könyvtárosok azt szoktuk mondani, hogy ha egy 16-17 fős osztályból 3-4 gyermek visszajön, akkor az már sikernek könyvelhető el. Természetesen a pedagógust, az osztálytanítót is fontos bevonni ebbe a munkába, hiszen neki is fel kell ismernie, mennyire fontos, hogy nemcsak az iskolai könyvtárba, hanem ide is el lehet jönni, ő maga is megtapasztalja, milyen új kiadványaink, új könyveink vannak, így ő is afelé terelheti a gyerekeket, hogy érdemes elmenni a könyvtárba olvasni, tájékozódni vagy akár tanulni is – mondta el Juhász Lassú Kornélia, a zentai Városi Könyvtár munkatársa, aki a minap a Thurzó Lajos általános iskola első osztályos tanulóinak tartott könyvtárbemutató órát.

Kiemelte, a foglalkozás azért kapta a Be-Te-Kincs címet, mert ezzel is azt szerették volna kifejezni, hogy a könyvtárban igazi kincsekre bukkanhatnak a látogatók, majd hozzátette, szeretnék, ha a diákok megtapasztalnák azt a hangulatot, amelyet ez a közeg tud nyújtani számukra, ugyanakkor megismerkednének azzal a rendszerrel is, amely a könyvtár működésének alapját képezi. Mint mondta, az intézmény az első osztályosoknak az ingyenes beiratkozás lehetőségét is felajánlja, így 2019-ben ingyen és bérmentve tudnak majd könyveket kölcsönözni a Városi Könyvtárból.