2024. április 27., szombat

Elkészült az Újvidék Gyógyszertár koncessziója

Az önkormányzat koncessziós partnert keres az Újvidék Gyógyszertár működéséhez, a tervet jóváhagyta a köztársasági kormány.

Több éve tart az Újvidék Gyógyszertár kálváriája, most úgy tűnik egy koncessziós megoldás jelentheti a kiutat (Dávid Csilla felvétele)

Több éve tart az Újvidék Gyógyszertár kálváriája, most úgy tűnik egy koncessziós megoldás jelentheti a kiutat (Dávid Csilla felvétele)

Úgy tűnik, látótávolságnyira van az Újvidék Gyógyszertár hányatott sorsának a megoldása. Az újvidéki önkormányzat ugyanis pozitív választ kapott a köztársasági kormánytól arra a projektumra, amelynek alapján a városi tulajdonban lévő gyógyszertári intézmény működéséhez koncessziós megoldást választottak.

Miloš Vučević polgármester elmondta, hogy a koncesszió hatályba lépéséről a városi parlament dönt utólag.

– Azt hiszem, hogy sok érdeklődő lesz a koncesszió iránt, de a város megtartja a gyógyszertárát, továbbra is működni fog. Ha nem tévedek, a projektum szerint a város megtartja azokat a gyógyszertárakat, amelyek azokon a városrészeken működnek, ahol kevés a magánpatika – mondta a polgármester.

A koncessziós szerződés részleteiről a nyilvánosság akkor szerezhet több információt, amikor a városi képviselő-testület elé kerül a beterjesztés – írja a 021.rs hírportál. Az előzetes információk szerint a koncessziós szerződésben a város 33,3 százalékkal vesz részt, a magánvállalkozó pedig 66,7 százalékkal.

A projektum kidolgozásának idején az Újvidék Gyógyszertár 32 objektummal rendelkezett, ezeknek a létesítményeknek a fele a város területén működött.

Egy régebbi felmérés alapján egy 10 éves szerződés esetében az ingatlanok bérbevételének az összege 248 millió dinárt tesz ki.

Egyelőre annyit tudni, hogy az Újvidék Gyógyszertár számlája továbbra is zárolva van, de az adósság jelentősen csökkent. A Szerbiai Nemzeti Bank adatai alapján az Újvidék Gyógyszertár számlája több mint egy éve zárolva van, az adósság több mint 80 millió eurót tesz ki.