2024. április 26., péntek

Elismerés Venczel Valentinnak

A Vajdasági Művelődési Intézet ez évi díjazottjai

(fotó Bozsoki Valéria)

Megszületett a döntés az újvidéki székhelyű Vajdasági Művelődési Intézet ez évi elismeréseiről. A négy díjazott egyike Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója is, aki a multikulturális színház és az interkulturális együttműködés fejlesztéséért, valamint az újvidéki Sinergy#WTF nemzetközi színházi fesztivál létrehozásáért részesül elismerésben. A Sinergy fesztivál nemcsak a kisebbségi színházak seregszemléje, hanem egy üde színfoltja Újvidék városának, amely 2021-ben Európa kulturális fővárosa lesz.

A kulturális örökség megőrzéséért kifejtett tevékenységéért díjazzák dr. Slavica Vujović építészmérnököt, aki a Bács évszázadai elnevezésű műemlékvédelmi projektum megálmodója és kezdeményezője. A Kultúra Szikrái Díjat, amelyet a 35 évnél fiatalabb kortárs alkotóknak ítélnek oda, az idén a 27 éves Ana Đurić, az újvidéki Szerb Nemzeti Szinhez balett-táncosa kapja. Életműdíjjal jutalmazzák Selimir Radulović költőt, a Szerb Matica igazgatóját, akinek eddig 8 verseskötete jelent meg. A Vajdasági Művelődési Intézet egykori igazgatója az újvidéki Orpheus Kiadó fő- és felelős szerkesztőjeként, valamint a Sterija Játékok igazgatójaként is tevékenykedett.

A Vajdasági Művelődési Intézet vezetősége jövő pénteken, a 18 órakor kezdődő ünnepélyes díjátadón nyújtja át az idei évre vonatkozó elismeréseit a Tartományi Képviselőház aulájában.