2024. április 27., szombat
KÖZTÁRSASÁGI KÉPVISELŐHÁZ

Tony Blairtől a lengőgondoláig

Letelt a vitára szánt idő

Csütörtök lévén, a Köztársasági Képviselőház ülése a parlamenti képviselők kérdéseivel kezdődött. Többen arra próbáltak választ kapni, milyen döntés alapján fizetett a Telekom közvállalat 200 millió eurót a Kopernikus vállalat tulajdonában levő kábeltelevíziókért, ha nem kérdezte kisrészvényeseit, a polgárokat. Arra is választ követeltek, mi alapján ad a kormány felhatalmazást Tony Blair brit politikus közvetítőcégének szerbiai kormányalkalmazottak felvételére.

Đorđe Vukadinović, az Új Szerbia – Mozgalom Szerbia Megmentéséért koalíció parlamenti képviselője Ana Brnabić kormányfőtől kért választ arra, mi alapján hatalmazta fel a kormány Tony Blair cégét két kormánytanácsadó felvételére, miután az egész ország számára világos, hogy Tony Blair politikai aktivitása során Szerbia milyen kárt szenvedett. Tony Blair volt ugyanis az 1999-es NATO-bombázások legnagyobb támogatója, ő még szigorúbb és nagyobb erejű támadást indított volna az akkori Jugoszlávia ellen. Miután az ellenzéki képviselők a napokban szót emeltek Blair vállalatának alkalmazása ellen, az álláshirdetést eltávolították a vállalat honlapjáról. Éppen ezért rákérdezett, milyen jellegű tanácsadói munkakörre keres a kormány szakembereket.

Több szempontból is felmerült a médiaházak eladásának híre. Az érdekelte az ellenzéki képviselőket, milyen feltételek alapján és miért vásárolta meg a Telekom közvállalat a Kopernikus két kábelcsatornáját. Goran Ćirić, a Demokrata Párt képviselője arra kérdezett rá, hogy minek alapján adott a Telekom a Kopernikusnak 200 millió eurót, amikor a megvásárolt csatornák, amelyek kábeltelevízión sugározhatnak csak, nem érnek véleménye szerint 60 millió eurót sem.

Aleksandra Marković, a Szerb Haladó Párt képviselője a felvetett kérdéseket a hatalom elleni fellépésnek ítélte, majd az ellenzék fellépését összefüggésbe hozta pártja egyik aktivistájának bántalmazásával Lučaniban. Szavai szerint az ellenzék semmilyen eszköztől sem riad vissza, csak hogy Dragan Đilas hatalomra  kerüljön. Hangsúlyozta: Đilas azért ideges, mert nem ő vásárolhatta meg a O2 és a Prva televíziót (amit a Kopernikus egyik társtulajdonosa vásárolt meg).

A Szerb Radikális Párt képviselői már napok óta Rasim Ljajićtyal kapcsolatban tesznek fel kérdéseket. Véleményük szerint az idegenforgalmi és telekommunikációs minisztertől meg kell vonni a politikai immunitást, mert a neve kábítószer-kereskedelemmel került kapcsolatba, ugyanakkor Sulejman Ugljanin bosnyák politikust támogatja, aki nyíltan beszél Szerbia ellen. Erre Milorad Mijatović, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt képviselője sem maradt adós, azzal vágott vissza az SZRP képviselőinek, hogy Vojislav Šešelj mikor mond le a képviselői pozíciójáról, miután a hágai törvényszék háborús bűnösnek találta.

Az ülés a képviselői kérdések után folytatódott a napirendi pontok alapján. Miután a vitára szánt időt a képviselők többsége kihasználta, az ülés azzal telt, hogy az elnöklő felolvasta a módosítási indítványokat a napirenden szereplő 62 pontban.

A 2019-es állami költségvetési javaslat kapcsán Đorđe Vukadinović a képviselői csoport idejét használva arról a 7 millió euróról kívánt beszélni, amit az állami költségvetésből terveznek elkülöníteni a belgrádi lengőgondola megépítésére, de a mondatát nem fejezhette be, mert szóváltásba keveredett Maja Gojkovićtyal, a parlament elnökével azzal kapcsolatban, hogy mennyi idő maradt még a vitára. Ezt követően Gojković az ellenzéki képviselők körében több figyelmeztetést is kiosztott.