2024. április 26., péntek
ZOMBOR

Falusi házak fiataloknak

A zombori városi tanács október elején fiatal házaspárok számára hirdetett pályázatot falusi kertes házak vásárlására. Ehhez vissza nem térítendő támogatásként összesen 12 millió dinár állt rendelkezésre, ebből az összegből a kérelmező házaspárok legfeljebb 1,5 millió dinárt pályázhattak meg.

A polgármester és a miniszter asszony az új háztulajdonosok társaságában (Fotó: Fekete J. József)

A polgármester és a miniszter asszony az új háztulajdonosok társaságában (Fotó: Fekete J. József)

A támogatás célja, hogy a fiatalok a városhoz tartozó 15 falu valamelyikében telepedjenek le, ott neveljék gyermekeiket, ilyen módon hozzájáruljanak a település megfiatalításához, ami előfeltétele a falusi közösség fönnmaradásának és fejlődésének.

A pályázaton olyan házaspárok vehettek részt, akik legalább egy éve együtt vannak, illetve tartós közösséget képező, házasságon kívüli partnerek.

A feltételek között szerepelt, hogy a házastársak  egyikének 40 évnél fiatalabbnak kell lennie a kérelem benyújtása idején, és három éve megszakítás nélkül Zombor város területén lakik.

A párok tulajdonában nem lehet semmilyen szerbiai ingatlan, társtulajdonos sem lehet, és egyikük munkaviszonyban álló személy.

A pályázat lezajlott, a házvásárlási szerződéseket ma írták alá a pályázat nyertesei prof. dr. Slavica Đukić Dejanović népesedéspolitikával megbízott tárca nélküli miniszter jelenlétében Dušanka Golubović polgármester asszonnyal a zombori helyi önkormányzat épületében.

– A fiatal családok saját házhoz jutásának lehetőségét Zombor, Apatin, Hódság és Szabadka pályázta meg a minisztériumnál, sikerrel. Akik ma otthonteremtési lehetőséget kaptak, tapasztalhatták, hogy a helyi önkormányzatok és az állam is gondot visel a jövő nemzedékeiről – mondta a miniszter asszony, és boldog házaséletet kívánt az újdonsült lakástulajdonosoknak.

Ma Zomborban összesen nyolc monostorszegi, zombori, őrszállási, kerényi és béregi család jutott vissza nem térítendő hitel révén falusi házhoz.

Az ünnepélyes szerződéskötést követően a miniszter asszony ellátogatott a Vöröskereszt helyi szervezetébe, ahol a családtámogatási program keretében mosnak és vasalnak a kisgyermekes családokra, hogy a szülők dolgozhassanak, illetve többet foglalkozhassanak a gyerekekkel. Ezt követően Regőcén fölkeresett egy fiatal, kétgyermekes családot, akik a népesedéspolitika támogató intézkedéseinek keretében vásárolhattak kertes házat a faluban.