2024. április 27., szombat
A Szerb Nemzeti Színház híreiből

Díjat kapott a CrossOpera projekt

A linzi, modenai és újvidéki CrossOpera elnyerte a Kreatív Európa díját a legjobb projekt-együttműködés kategóriájában

A CrossOpera a Kreatív Európa EU-s projektje, amelyet három operaszínház – az olaszországi Teatro Comunale di Modena, az ausztriai Landestheater Linz és a szerbiai, újvidéki Szerb Nemzeti Színház – valósít meg.

Linz és Újvidék Modena testvérvárosai. A projekt célja, hogy az említett színházak együtt készítsenek egy háromfelvonásos operát, amelynek egy-egy felvonását a három ország egy-egy zeneszerzője írja. Az opera migránsok és menekültek társadalmi-politikai témájával foglalkozik. A felvonások közös témája – a Másság: félelem és felfedezés.

A terv szerint az énekesekből és zenészekből álló csapat mindhárom színházban próbál: az ausztriai felvonást Linzben, a szerbiai felvonást Újvidéken, az olaszországi felvonást Modenában, a helyi zeneszerző vezetése és felügyelete alatt. A kezdőpróbákra, továbbá az operaelőadás befejező zenei-színpadi próbáira, valamint a bemutatóra (2020 májusában) Modenában kerül sor. Utána az alkotógárda Linzbe, majd Újvidékre utazik. A művészek a felvonásokat anyanyelvükön – szerbül, németül, olaszul – éneklik. Az előadást lefordítják annak az országnak a hivatalos nyelvére, amelyben előadják a színpadi-zenés művet. A hattagú vokális együttesben egy-egy ország két művésze vesz részt.

A három országban való tartózkodás során a közönség felkészítésére és kiképzésére is sor kerül a helybeli közösségekkel való együttműködés által, és ügyelve arra, hogy a menekültek csoportjából érdeklődők bekapcsolódjanak a művészi munkába.