2024. április 26., péntek

Jegelték az üzemanyagadót

Édouard Philippe francia kormányfő hivatalosan is bejelentette az üzemanyagadó befagyasztását, eleget téve ezzel a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének. A hat hónapos moratóriumot más, a társadalmi elégedetlenség enyhítése érdekében tett lépések is kísérik, köztük a gáz és az áram árának féléves befagyasztása.

„Egyetlen adó sem ér annyit, hogy miatta veszélybe sodorjuk a nemzet egységét. A döntések célja, hogy békét és nyugalmat hozzanak az országnak, lehetővé tegyék a valódi párbeszédet az elmúlt hetekben felszínre került aggodalmakról” – érvelt tegnapi televíziós beszédében Philippe.

A széles társadalmi támogatást élvező sárgamellényesek egyik fő követelése az volt, hogy a kormány tegyen le az üzemanyagadó januárra tervezett emeléséről. „Süketnek vagy vaknak kell lenni ahhoz, hogy ne lássuk vagy halljuk a franciák eddig szemérmességből vagy büszkeségből elnyomott haragját” – mondta Philippe, aláhúzva: megérti ezt a haragot. Közölte ugyanakkor, a kormány nem fogadja el a tiltakozásokat kísérő erőszakot.

A hétvégi erőszakos tüntetések óta – amelynek következtében Párizsban 3-4 millió eurós károk keletkeztek – a kabinet igyekszik csillapítani a feszültségeket és megelőzni az újabb összeütközéseket. Ennek jegyében a kormány tagjai tegnap délután találkoztak volna a sárgamellényesek képviselőivel, de azok biztonsági okokra hivatkozva lemondták az egyeztetést.

A Párizsban az 1968-as diáklázadások óta nem tapasztalt zavargások ellenére a franciák 72 százaléka továbbra is megértő az útblokádokat emelő tiltakozókkal, és támogatja a szociális mozgalmat. A sárgamellényesek követeléseivel több párt és neves politikus is egyetért.

Ma parlamenti vitát tartanak a jelenlegi társadalmi válságról.