2024. április 20., szombat

Természettudományi kalandozások

Zentai középiskolások látogatása a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban

A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban tettek látogatást a hétvégén a november közepén első ízben megtartott Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny különdíjasai, akik kirándulásuk során számos maradandó élménnyel gazdagodtak, megismerkedhettek a kutatóközpont munkájával, valamint különféle kísérletekben is részt vehettek.

A különdíjas diákok a versenyek fő szervezőivel és vendéglátóikkal (Máriás Endre felvétele)

A különdíjas diákok a versenyek fő szervezőivel és vendéglátóikkal (Máriás Endre felvétele)

A Fábri Géza Biológiaverseny különdíjasai, Farkas Sára és Horváth Ervin, valamint Opauszki Péter Pál és Pozder Máté a verseny fő szervezője, Rózsa Sipos Mónika kíséretében dr. Haracska Lajos kutatócsoportjánál vendégeskedtek, ahol a csoport egyik tagja, Hegedűs Lili, a Zentai Gimnázium egykori tanulója volt a házigazdájuk; a Máriás Vilmos Kémiaverseny különdíjasai, Farkas Réka és Kovács Dorina, valamint Klonka Áron és Koós Enikő pedig a verseny fő szervezője, Máriás Ildikó kíséretében dr. Burkovics Péter kutatócsoportját látogatták meg, ahol a csoport egyik tagja, Tóth Ágnes, a Zentai Gimnázium egykori tanulója vendégszeretetét élvezhették.

– Nagyon örültünk annak, hogy lehetőségünk nyílt a kutatóközpontban folyó tevékenységek megismerésére. Mindez óriási élményt jelentett, hiszen sok olyan dolgot próbálhattunk ki, amelyeknek a közvetlen közelről való megismerésére nem mindennap van alkalma az embernek. A vendéglátóink igyekeztek minden lehetséges helyre bevezetni bennünket, és minél több dolgot megmutatni nekünk. Mindemellett különféle kísérleteket is végezhettünk, ami ugyancsak rendkívül érdekes volt számunkra – mondta el Kovács Dorina, hozzátéve, abban bízik, lesz még lehetőségük arra, hogy hasonló élményekben legyen részük, mivel úgy véli, az ilyen tapasztalatok akár a továbbtanulásukra vonatkozó döntésüket is meghatározhatják.

– Mi is nagyon boldogok voltunk, amikor a bírálóbizottság úgy döntött, hogy nekünk ítéli azt a különdíjat, amely a Szegedi Biológiai Kutatóintézet meglátogatásának lehetőségét ölelte fel, hiszen már akkor sejtettük, hogy rendkívül hasznos lesz a látogatás, ami be is bizonyosodott, sok új ismeretet szereztünk, valamint számos maradandó élménnyel gazdagodtunk – fogalmazott Pozder Máté, akinek különösen az tetszett, hogy működés közben is megtekinthették a különféle műszereket, valamint az, hogy kísérleteket is végezhettek, ugyanis úgy gondolja, ezek az élmények új megvilágításba helyezték számukra a természettudományokat, aminek köszönhetően valamennyien kedvet kaptak ahhoz, hogy a jövőben még elmélyültebben foglalkozzanak velük.

Hegedűs Lili és Tóth Ágnes, akik jelenleg a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgoznak, zsűritagként voltak jelen az egykori középiskolájuk által életre hívott Fábri Géza Biológiaversenyen és a Máriás Vilmos Kémiaversenyen.

– A Zentai Gimnázium egykori tanulójaként nagyon örültem annak, hogy vendégül láthattuk a fiatalokat, hiszen igencsak érdeklődőek voltak, kiváló kérdéseket tettek fel, amivel bizonyították, hogy jól döntöttünk, amikor éppen nekik ítéltük oda ezeket a különdíjakat. A mutagenézis és karcinogenézis csoport tagjaiként a rák kialakulásának a molekuláris hátterét vizsgáljuk, persze a kutatócsoportunkon belül akadnak olyanok is, akik más aspektusból foglalkoznak ezzel a témával. A diákokkal áttekintettük, hogy mivel is foglalkozunk, készítettünk különféle mikroszkópos mintákat, majd konfokális mikroszkóp segítségével azokat meg is vizsgáltuk – mondta Hegedűs Lili, hozzátéve, a fiatalok szemmel láthatóan nagyon élvezték ezeket a tevékenységeket.

– A mi csoportunk a replikáció és genomstabilitás csoport, amely ugyancsak a már említett témacsoporthoz tartozik. Mi is rákkutatással foglalkozunk, csak egy kicsit más aspektusból közelítjük meg, élesztőbaktériumokon és élesztősejteken keresztül, ugyanakkor férgekkel is dolgozunk, hogy minél sokrétűbben feltérképezhessük a rák kialakulásának molekuláris mechanizmusát. A diákok kipróbálhatták, hogy milyen módon folyik a munka a laboratóriumunkban, megmutattam nekik, milyen műszereink vannak, elsajátították a mikropipetta használatának módját, valamint abba is betekintést nyerhettek, hogy miként lehet agarózgélen vizsgálni a DNS-t – fogalmazott Tóth Ágnes, aki örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a felnövekvő generáció tagjai közül ilyen sokan érdeklődnek a természettudományok iránt.