2024. április 27., szombat
ROKKANTAK VILÁGNAPJA

Szociális felelősségtudat a költségvetésben

December 3-a, a rokkantak világnapja alkalmából Miloš Vučević polgármester a városházán ünnepélyes keretek között fogadta a rokkantak szervezeteinek és egyesületeinek a képviselőit.

Hangsúlyozta, hogy az újvidéki önkormányzat szociális politikája példaértékű lehet az ország más önkormányzatai számára is.

– Önkormányzatunk költségvetésében 8 százalék a városi szociális és gyermekvédelmi hivatalt illeti meg, ami országos szinten is kiemelkedő. Több mint 366 millió dinárt különítettünk el a rokkantak egyesületeinek, ezt az összeget a törvény által előírt módon folyósítjuk. Az eddigi időszakban is sokat tettünk, de sok kihívás van még, főként a rokkantak társadalmi elfogadása terén. Újabb ösztönző támogatásokat tervezünk a szociális védelem terén, erről bővebb információt majd a jövő évi költségvetés megvitatásakor hallhatunk. A városi bevételek egy részét azoknak az egyesületeknek és szervezeteknek szánjuk, amelyek a rokkantak támogatásán tevékenykednek. Nagyon büszkék vagyunk a tervezett költségvetésre, amely a fejlesztésekre és a szociális támogatásokra összpontosul. Elvárom, hogy a rokkantak támogatásával foglalkozó szervezetek megfogalmazzák kifogásaikat a városi önkormányzattal szemben, mert csak így lehetünk sikeresebbek, és csak így érhetünk el jobb eredményeket – hangoztatta Újvidék polgármestere.

Josip Viček, az újvidéki Mozgássérültek Szervezetének az elnöke elmondta, hogy amióta Miloš Vučević a polgármester, az önkormányzat sokkal többet tesz a rokkantak megsegítésének érdekében mint korábban.

– Az önkormányzat folyamatosan dolgozik azon, hogy megkönnyítse a mozgássérültek közlekedését. A közterületi akadályok mellett azonban sok más gonddal szembesülünk nap mint nap, de szerencsénkre a polgármester felismerte mennyire fontos az, ha a rokkantakat támogató egyesületek idejében kézhez kapják a juttatásokat – magyarázta Viček.

A városházán megrendezett ünnepélyes fogadáson fellépett Petra Spasojević, az Isidor Bajić Zeneiskola tanulója. Petra a zeneiskola hetedik osztályának a tanulója, és óriási sikereket ért el eddigi koncertjei során.

A városi szociális- és gyermekvédelmi hivatal a rokkantak világnapja alkalmából koncertet szervez a Vojvodina Sport- és Üzletközpont (SPENS) amfiteátrumában szerdán, december 5-én 11 órakor, amelyen fellép a Kredarica együttes, vendégeivel. Ezenkívül, a rokkantak egyesületei bemutatót tartanak a szociális védelem programjáról.