2024. április 27., szombat

Patthelyzet Koszovó-ügyben

Oroszország, Kína és az USA nagykövetei is elítélik Pristina magatartását

Folytatódik az egyoldalú vámháború Szerbia és Koszovó között. Szerbia nem áll el attól az állításától, hogy a pristinai vezetés rendelkezése aláássa az ország érdekeit, illetve több nemzetközi megállapodást is semmibe vesz, Pristina viszont következetesen kitart annak alkalmazása mellett. A szerb államvezetés a nemzetközi közösség közbenjárására számít. A szerb államfő Kína, Oroszország és az USA belgrádi nagyköveteivel tárgyalt, Szerbia és Bosznia-Hercegovina kereskedelmi miniszterei pedig együttes levélben kérik az EU tagállamainak segítségét.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Aleksandar Vučić köztársasági elnök a mai nap folyamán Li Man-csanggal, Kína belgrádi nagykövetével, Alekszandr Csepurinnal, Oroszország nagykövetével és Kyle Scott-tal, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetével tárgyalt a pristinai védővám elrendelését követően előállt helyzetről. Vučić megismételte korábbi kijelentését, hogy értékelése szerint a védővám elrendelésével Pristinának egyetlen célja van: elűzni Koszovóból a szerb népet. Kína és Oroszország nagykövetét arra kérte, hogy tájékoztassák országaik csúcsvezetését az aktuális állapotokról, az USA nagykövetét pedig arra, hogy országa, tekintettel a Koszovóval fenntartott szoros és jó kapcsolataira, próbálja jobb belátásra bírni Pristinát, hiszen az intézkedéseivel veszélyezteti a térség stabilitását és a békét.

Vučić a Li Man-csanggal folytatott beszélgetés során a Koszovói Biztonsági Erők katonasággá való átalakításának a témájára is kitért. Az eddigi értesülések szerint a biztonsági alakulat december 14-én alakulhat át hivatalosan katonasággá. A szerb államfő biztos abban, hogy Pristina ezzel az intézkedéssel szintén a szerbek elűzését tűzte ki célul. Az ehhez hasonló magatartás tragédiába torkollhat, hiszen Szerbia nem fogja ölbe tett kézzel tűrni és végignézni, ahogy a szerb népet elüldözik szülőföldjéről – emelte ki Vučić.

Hasonló szellemiségben zajlott az egyeztetés Vučić és Csepurin között. Az államfő arra emlékeztette a diplomatát, hogy a koszovói katonaság megalakítása nem áll összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatával, márpedig az az egyetlen, a nemzetközi közjoggal, valamint a korábbi, hatályos megállapodásokkal összhangban álló nemzetközi dokumentum Koszovó státuszának tekintetében. Valaki szándékosan a türelem végső határára kényszeríti Szerbiát és a térséget – emelte ki Vučić.

A folytatásban megtartott találkozón Kyle Scott egyetértésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a 100 százalékos védővám sérti a CEFTA-megállapodást, ennek pedig Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Koszovó is aláírói. A védővám veszélyezteti a térség jövőjét – húzta alá a diplomata, majd rámutatott, hogy Mike Pompeo, az USA külügyminisztere már felszólította Pristinát a védővám eltörlésére, az azonban nem tért jobb belátásra. Az USA továbbra is támogatja Szerbiát abbéli igyekezetében, hogy rendezze kapcsolatait Pristinával – tette hozzá Scott.

Szerbia és Bosznia-Hercegovina kereskedelmi tárcái vezetőinek tegnapi találkozóján szintén a pristinai védővám volt a központi téma. Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter Mirko Šarovićtyal, Bosznia-Hercegovina kereskedelmi miniszterével egyeztetett Belgrádban a két héttel ezelőtt meghozott döntés következményeként előállt helyzetről.

NEMKÍVÁNATOS SPORTOLÓK

A kora délutáni órákban az észak-koszovói szerbek Kosovska Mitrovicán az EULEX székhelye előtt tartották meg immár tíz napja rendszeresen megszervezett tiltakozásukat. A polgárok és a felszólalók a védővám elrendelését követően előállt helyzet tarthatatlanságát hangsúlyozták, rámutatván, hogy szinte alig maradtak élelmiszer- tartalékok Észak-Koszovóban, de a gyógyszer is fogytán van. A tiltakozókat a Partizan kosárlabdacsapat is támogatásáról szerette volna biztosítani, 15 órakor Leposavićban barátságos mérkőzést kellett volna játszania a Kosovska Mitrovica-i Trepča csapattal, a szerb játékosokat azonban nem engedték Koszovó területére lépni. A koszovói rendőrség közölte, hogy azért nem engedélyezték a sportolók beutazását, mert nem rendelkeztek a koszovói külügyminisztérium beutazási engedélyével, valamint a Koszovói Kosárlabda Szövetség megfelelő jóváhagyásával.