2024. május 8., szerda

Tudásból lesz a nyereség

Másodszor szerveznek üzleti vásárt a tudomány és a gazdaság kapcsolatának jegyében

Holnap tartják meg Újvidéken a második Tudományos és Gazdasági Vásárt, amelyet a tartományi kormány, a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság, az Újvidéki Vásár és a Vajdasági Gazdasági Kamara szervez az Újvidéki Vásár Master Központjában.

Az idén a vásár központi témája az étel lesz, ennek kapcsán négy témakörben cserélnek véleményt a rendezvény keretében tartandó tanácskozás résztvevői. Az új technológiák, a minőség és a biztonság képezi az első témacsoportot. Az egészséges étkezés, az információs technológiák és az üzleti tanácsadás, a dizájn, valamint a képzések szintén azokhoz a témakörökhöz tartoznak, amelyek elhangoznak majd a konferencián – mondta dr. Stevan Stankovski, az Újvidéki Egyetem prorektora. Kiemelte, hogy manapság kizárólag az alkalmazható tudás hozhat nyereséget, ezért a tanácskozásokon egyetemi karok, kutatóközpontok és laboratóriumok kínálnak különféle megoldásokat a vállalatoknak, annak érdekében, hogy javítani tudják termékeik és szolgáltatásaik minőségét, lehetővé tegyék az új termékek fejlesztését, valamint elősegítsék a cégek versenyképességét a hazai és a külföldi piacon egyaránt.

A tanácskozás mellett B2B üzleti tárgyalásokra is sor kerül, amelyek keretében vállalkozók és tudományos intézmények képviselői alakíthatnak ki üzleti kapcsolatokat és hálózatokat.

A rendezvény kapcsán megtartott sajtótájékoztatón dr. Zoran Milošević felsőoktatási és tudományos kutatási titkár elmondta, hogy a vásár fő célja a további fejlesztések elősegítése a tudomány és a gazdaság összefonódása révén.

– A vásár kiváló lehetőséget nyújt a tudományos intézmények és szervezetek számára, hiszen felvehetik a kapcsolatot a különböző vállalatokkal és cégekkel, ebből kifolyólag a tudományos ismereteket, projekteket a gazdaságban is alkalmazhatják – mondta Zoran Milošević.

Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója elmondta, hogy a gazdaság és a tudomány kiváló együttműködésének a példája az IT szektor, amelynek keretében az Újvidéki Egyetem Műszaki Kara immár tíz éve olyan szakembereket nevel ki, akik folyamatosan lépést tartanak azokkal a képességekkel és információanyaggal amelyek nélkülözhetetlenek a tudomány fejlődésében.

A tudomány és a gazdaság összefonódását hirdető rendezvény csütörtökön 10-től 17 óráig várja az érdeklődőket. A belépés ingyenes.