2024. április 26., péntek

Ünnep Szajánon

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepelte az Ady Endre Művelődési Egyesület

Méltón ünnepelték meg az Ady Endre Művelődési Egyesület fennállásának 70. évfordulóját, hiszen sokszínű és színvonalas műsor várta a szajáni Művelődési Otthonba ellátogató vendégeket. E jubiláris műsor alkalmából az egyesületi tagok műsorszámai mellett vendégelőadók is jelen voltak. Jöttek Árpádhalomról, mely település Szaján testvértelepülése, Orciból a Hajdina Kulturális és Szabadidős Egyesület néptánccsoportja, és Bácsgyulafalváról is érkeztek, akikkel évek óta kialakult az a fajta kapcsolat, hogy jeles ünnepekkor kölcsönösen elmennek egymás rendezvényeire.

A Pipacs néptánccsoport első fellépése somogyi táncokkal (Szabó Nóra felvétele)

A Pipacs néptánccsoport első fellépése somogyi táncokkal (Szabó Nóra felvétele)

– Ha valamilyen rendezvényt szervezünk, szerencsére mindig telt ház van. A fiatalok is segítőkészek, aminek nagyon örülünk. Két tánccsoportunk van, és ők mindig mindenbe bevonhatóak, érdeklődőek, semmit nem éreznek tehernek. Ez manapság nagy kincs, hiszen sokszor nem annyira nyitott a fiatalság, de ez a szajáni közösségre szerencsére nem mondható el, itt mindenki tenni akar. A néptáncon kívül a drámai csoportunk is nagyon erős. Már hat éve mindig ott vagyunk a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, a Szemlén is. Egyik évben még házigazdái is voltunk, ami szintén azt mutatja, hogy motivált, tenni akaró közösségről beszélünk – mondta Benyócki Sára, az Ady Endre Művelődési Egyesület elnök asszonya.

A környék legkülönlegesebb müvelődési háza a szajániaké (Szabó Nóra felvétele)

A környék legkülönlegesebb müvelődési háza a szajániaké (Szabó Nóra felvétele)

Hetven év hosszú idő. Kellően hosszú ahhoz, hogy megmutatkozzon egy közösség aktivitása, kooperatív munkája, ami a szajáni közösségen látszik. E kitartó munka gyümölcsét szerették volna ünnepi keretek között még szebbé tenni, remélve a sikeres folytatást.

A rendezvényre a helyi és a vendégelőadókon kívül a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség képviseletében Tápai Róbert elismerő oklevelet nyújtott át az elnök asszonynak az elmúlt évtizedek kemény munkájáért, illetve Tóth Zoltán, a helyi közösség elnöke is kifejezte büszkeségét az egyesület iránt. A dicsérő szavak és ajándékok természetesen a vendég előadóktól sem maradtak el, akik szintén elismerésüket fejezték ki a szajáni kulturális munkába fektetett energiáért.

A színes műsor mellett a vendégek fotókiállítást tekinthettek meg a Művelődési Otthon előterében, amelyen a néptánccsoportok és a drámacsoport legszebb pillanatait örökítették meg, emellett táborok, aratóünnepek és számos fellépés pillanataival is meg lehetett ismerkedni a képeken keresztül.

A műsor után vacsora várta a vendégeket a Vadászotthonban.

A rendezvényt támogatta a szajáni helyi közösség és a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság.